Изложбата ще е част от културната програма по българското европредседателство

Отново българска изложба в Лувъра в Париж. Експонати от Първото българско царство ще бъдат акцент в eкспозицията на световноизвестния музей през 2018 година. След успеха на “Епопея на тракийските царе” преди две години, Лувъра се готви да посрещне нови български ценности.

Откриха филиал на Лувъра в Абу Даби (ВИДЕО+СНИМКИ)

Посетителите на музея ще могат да видят експонатите през втората половина на 2018 година, а сред тях ще блести Преславското съкровище – едно от най-големите, с над 120 златни украшения.

Изложбата ще е част от културната програма по българското европредседателство. Договорът за сътрудничество беше подписан между министъра на културата Боил Банов и президента на Лувъра Жан-Люк Мартинез.

Къде по света има филиали на големи музеи

“Изключително събитие за България се случи днес. Подписването с Лувъра е може би най-голямото културно събитие за страната ни през последните години. Изложба Първо българско царство и реципрочна тяхна изложба в България”, каза Боил Банов.

“Това споразумение е пореден нов етап в приятелството между нашите две страни. Вече имахме огромния шанс да покажем наследството на траките в Лувъра, сега идва ред на Преславското съкровище. В България пък ще представим експонати от наши разкопки в Созопол”, заяви Жан-Люк Мартинез.

Лувърът набира милиони, за да върне ценен молитвеник във Франция

По-рано през седмицата, българската делегация представи в ЮНЕСКО мозайки от Голямата базилика в Пловдив, които кандидатсват за вписване в листата на паметниците на световното културно наследство на организацията.

Кореспондент: Петя Желева

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.