Робърт Мугабе е започнал гладна стачка, твърди британски вестник

Президентът на Зимбабве Робърт Мугабе е бил отстранен от лидерския пост на управляващата партия Африкански национален съюз на Зимбабве-Патриотичен фронт (ЗАНУ-ПФ). Това предадоха световните агенции, позовавайки се на партийни източници.

Смяна на властта в Зимбабве, президентът е под домашен арест

За нов партиен лидер е бил назначен Емерсън Мнангагва. Той беше вицепрезидент на Зимбабве, но на 6 ноември Мугабе го отстрани от поста му. Именно това отстраняване постави началото на политическата криза в Зимбабве и доведе до намесата на военните, отбелязва Ройтерс. 

На спешното заседание на Централния комитет на ЗАНУ-ПФ се пристъпва и към отстраняване на съпругата на Мугабе - Грейс от ръководния пост на женската лига на страната, допълва Асошиейтед прес.

Мугабе "ще умре", но няма да подава оставка

Лидерът на влиятелното Движение на ветераните от освободителната борба на Зимбабве Кристофър Мутсванга съобщи, че управляващата партия на Зимбабве е започнала процеса по отстраняване на Мугабе от президентския пост, предаде ТАСС. По този въпрос са започнали дебати в Централния комитет на партията, след като членовете му са приели резолюция за отстраняване на Мугабе от президентския пост, допълват ДПА и Франс прес.

Президентът на Зимбабве остава под домашен арест

Същевременно днес британският в. "Дейли мейл" съобщи, като се позова на член на семейството на Мугабе, че той е започнал гладна стачка, предадоха БТА и ТАСС. Мугабе отказвал да приеме храна от събота и казал, че е готов да умре да правдата.

Организацията Южноафриканска общност за развитие, обединяваща 16 страни, пък ще обсъжда политическата криза в Зимбабве във вторник на среща на върха в столицата на Ангола Луанда, предаде Ройтерс, като се озова на съобщение на южноафриканските власти.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.