Това установиха учени от Калифорнийския университет

Известно е, че физическите упражнения имат благотворен ефект върху сърцето и допринасят за намаляване обиколката на талията. Но какво е въздействието им върху зрението?

Кои професионалисти са в най-добра физическа форма?

Учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис анализирали данни за здравословното състояние на възрастни американци и установили, че за физически най-активните хора рискът от глаукома е със 73 на сто по-малък в сравнение с този за физически най-малко активните индивиди, информира ЮПИ, цитирана от БТА. 

ОПАСНА ТЕНДЕНЦИЯ: Всеки четвърти българин е със сърдечносъдов проблем

При всяко 10-минутно увеличаване на умерената до тежка физическа активност седмично рискът от развитие на глаукома намалява с 25 на сто, сочат резултатите от изследването.
Глаукомата е сред най-честите причини за слепота в САЩ.

Лицеви опори пред парламента (ВИДЕО)

"Получените резултати навеждат на мисълта, че намаляването на риска от глаукома не трябва да се свързва просто с физическа активност. Хората, които извършват високоскоростни упражнения и правят повече крачки, докато ходят или бягат, са с по-малък риск от глаукома в сравнение с индивидите, чиито упражнения са нискоскоростни и включват по-малко крачки", заяви ръководителката на изследването Виктория Ценг. 

Тичането удължавало живота, но с колко?

Някои изследвания заключиха, че физическите упражнения променят притока на кръв в очите и очното налягане, които могат да повлияят върху риска от глаукома. Нужни са обаче допълнителни изследвания, преди да се формулират лекарски препоръки, свързани с физическата активност и риска от глаукома, отбелязаха учените. 

Как да влезем във форма след летните отпуски (ВИДЕО)

Резултатите от изследването бяха представени на годишната конференция на Американската академия по офталмология в Ню Орлиънс.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.