Според върховния комисар на ООН по правата на човека нарече бившия генерал като „въплъщение на злото”

Бившият военен командир на босненските сърби Ратко Младич е "въплъщение на злото" и доживотната присъда срещу него за геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления е "много важна победа за справедливостта". Това заяви върховният комисар на ООН по правата на човека Зейд Раад ал-Хюсеин, цитиран от БТА.

СНИМКИ ОТ ПРОИЗНАСЯНЕТО НА ПРИСЪДАТА ВИЖТЕ ТУК

"Днешната присъда е предупреждение към извършителите на подобни престъпления, че те няма да избегнат правосъдие, независимо колко власт имат или колко време ще отнеме това", каза още Зейд Раад ал-Хюсеин.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства присъдата на Международния трибунал срещу Ратко Младич.

Доживотен затвор за "Касапина от Босна" Ратко Младич, реши Трибуналът в Хага

Според Столтенберг тя показва, че има върховенство на закона и виновните за военни престъпления понасят отговорност.

Младич бе отговорен за ужасни престъпления срещу цивилни, включително за убийството на хиляди босненски мъже и момчета в Сребреница през 1995 г. НАТО допринесе за края на тази тъмна страница от историята на Европа. Вярвам, че днешната присъда ще придвижи региона напред по пътя на мира и помирението”, добавя Столтенберг.

Говорител на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини коментира, че осигуряването на справедливост и борбата с ненаказуемостта за най-ужасяващите престъпления е основно човешко задължение.

Убиха свидетел на защитата на сръбския генерал Ратко Младич

Не коментираме отделни присъди, но изцяло уважаваме решенията на Международния трибунал и подкрепяме неговата работа”, се посочва още в изявлението.

ЕС е уверен, че всички страни от Западните Балкани желаят да работят за помирение, сътрудничество и добросъседство”, допълва Европейската служба за външно действие.

По време на босненската война Младич „професионално и патриотично е изпълнявал своя дълг”, коментира Милорад Додик, президент на Република Сръбска в състава на Босна и Херцеговина, преди произнасянето на присъдата.

Босна отбелязва 20-тата годишнина от клането в Сребреница (ВИДЕО)

"Това, което Младич и много други заедно с него правеха, е много професионално да изпълняват дълга си. Жертвайки себе си и своите семейства, те са знаели на какви процедури ще бъдат подложени и това продължава и сега, но те не са се отказали от истинската идея за свобода, що се касае до Република Сръбска. Ратко Младич остава легенда за сръбския народ, човек, който е вложил всичките си човешки и професионални качества в защита на сръбския народ", категоричен е Додик.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.