Кралицата в откровен разговор за коронацията си и кралските бижута

Кралица Елизабет II се оплака от тежестта на короната във филм на Би Би Си, който ще бъде излъчен в неделя, предадоха „Ройтерс” и БТА. В него тя за първи път говори за коронацията си преди 65 години.

Принц Чарлз е разказвал как майка му се е упражнявала да носи 2,2-килограмовата корона на Св. Едуард, докато са го къпели като дете. Кралицата носи две корони - тази и Имперската корона, която слага на официални събития. Такива са например откриването на годишната сесия на парламента, когато тя произнася речи, очертаващи законодателните планове на правителството.

КРАЛСКИ ЮБИЛЕЙ: Елизабет II и Филип отбелязват 70 г. брак (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Не можеш да погледнеш надолу и да прочетеш речта, трябва да държиш речта високо. Защото ако се наведеш, вратът ти ще се счупи и короната ще падне”, казва с усмивка Елизабет Втора. „Така че има някои недостатъци на короните, но иначе са доста важни".

Документалният филм показва как тя се взира с любопитство и след това се усмихва, докато потупва перлите, висящи от короната, тежаща един килограм. Две от тях са купени от нейната съименичка кралица Елизабет Първа от династията на Тюдорите.

Елизабет II смени доставчик на бельо заради недискретност (ВИДЕО)

„Те трябвало да послужат за обеци на кралица Елизабет. Не изглеждат много щастливи сега. Повечето перли искат да бъдат живи същества. Тези просто висят тук години наред, което е доста тъжно", каза британската кралица.

Елизабет Втора разговаря 1,5 часа с експерта по коронации Аластър Брус.

„Не задаваш на кралицата пряк въпрос, а правиш коментар, на който тя отговаря”, обясни той.

Специалистът добави, че е останал с впечатлението, че Елизабет Втора не е привърженичка на тежката корона и е „много практична” в отношението си към този тип кралски украшения.

Връщайки се към спомените от коронацията си, британската кралица каза, че е имала затруднения и с роклята. Тя била украсена с копринена бродерия, перли, златни и сребърни нишки.

Любовната история на кралица Елизабет Втора и принц Филип (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Спомням си момент, в който заседнах във власинките на килима и не можех да помръдна", добави тя.

Документалният филм, озаглавен „Коронацията", фокусира вниманието върху 2 юни 1953 г., когато кралицата е коронясана след смъртта на баща си, крал Джордж Шести, предишната година.

В продукцията са използвани архивни кадри, които показват децата на кралицата, принц Чарлз и принцеса Ана, тогава съответно на 4 и 2 години.

Ето и още любопитни галерии за кралското семейство:

Какво ще се случи след смъртта на британската кралица?

Как Кейт Мидълтън погазва кралския протокол?

Какви скъпи подаръци направи принц Уилям подари на Кейт Мидълтън?

Кейт сложи тиарата на Даяна и бижутата на Елизабет

Принцовете Уилям и Хари се поклониха пред паметта на майка си

Принц Джордж на 4 г.

Принц Джордж тръгна на училище

Кейт Мидълтън очарова с тоалети в Париж

Уилям и Кейт блестят на наградите БАФТА

Принцеса Шарлот и принц Джордж на рождения ден на кралица Елизабет II

Принц Хари победи Уилям и Кейт в кралско надбягване

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.