Посредникът на ООН Матю Нимиц е на визита в Скопие заради спора

Пробив в преговорите между Атина и Скопие за името Македония. В специално интервю за нова, премиерът Зоран Заев обяви, че решение може да бъде постигнато до средата на годината. Намирането на изход от спора с Гърция е причина за визитата на пратеника на ООН Матю Нимиц в Скопие.

За да си стиснат ръцете Атина и Скопие, преговорите минават през този човек - посредникът на ООН Матю Нимиц. Поема задачата преди четвърт век.

„Дълбоко съм убеден, че това е правилният момент за постигане на пробив в преговорите за този проблем”, заяви Матю Нимиц, посредник на ООН в преговорите между Гърция и Македония.

Според Нимиц, воля има и от двете страни, въпреки различията. Потвърди го и македонският премиер – Зоран Заев.

„Надявам се, че ще се доближим до решение, което е достатъчно приемливо и за двете страни, така че и на двете да се запази достойнството. Защото така се изграждат трайни и издръжливи приятелства”, коментира Зоран Заев, министър-председател на Македония.

СНИМКИ ОТ СРЕЩИТЕ НА МАТЮ НИМИЦ В МАКЕДОНИЯ ВИЖТЕ ТУК

„Този спор няма как да бъде решен, ако едната страна се чувства победена. Не можем да променим миналото си, но можем да формираме нашето бъдеще. То трябва да е общо. Европейско”, заяви Никола Димитров, министър на външните работи на Македония.

И в Атина, и в Скопие обаче не всички мислят така. В гръцката столица излизат на протест в неделя, в македонската пък протестът беше вчера.

„Искат да ни вземат най-святото – да се откажем от собственото си име и идентичност. Това не се е случвало никъде по света. За нас това е смешно!”, коментира Ана Бобинкова-Мияковска, председател на гражданско сдружение „Прераждане”.

Протестиращите събрали 14 000 подписа и твърдят, че резултатът от преговорите с Атина няма да е ръкостискане, а шамар.

„Напълно разбирам тези, които са против всякакво споразумение. Трудно е, много е емоционално. Предизвикателството е наше – да ги убедим, че това е правилното решение”, заяви Никола Димитров, министър на външните работи на Македония.

„Говорим за седмици, месеци, не по-дълъг период. Вярвам, че сега е времето за решения. Трудно е, но по-лесно няма да стане”, заяви Матю Нимиц, посредник на ООН в преговорите между Гърция и Македония.

А пред камерата ни Зоран Заев отново потвърди идеята си бъдещото решение да бъде скрепено с бъдещ референдум.

„Референдумът трябва да бъде допълнителна гаранция и за нашите приятели от Република Гърция, защото това финално ще зачеркне всички съмнения, че народът стои зад решението, което ще бъде взето. Убеден съм, че македонците са готови за него. Но все още сме в преговори. И се надявам, че решението ще пази достойнството и на гражданите на Гърция, и на гражданите на Република Македония”, каза Зоран Заев, министър-председател на Македония.

Повече по темата гледайте във видеото. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.