Според белградския министър, Тирана планира създаването на "Велика Албания"

Изказването на министър-председателя на Албания Еди Рама за обща външна политика с Косово е насочено срещу регионалната стабилност и е враждебно към Сърбия, заяви сръбският министър на иновационното развитие и технологиите Ненад Попович и призова Рама да бъде обявен за персона нон грата, съобщава БГНЕС.

ЕС: Албания да не се меси във вътрешните работи на съседите

„Това изказване, направено в Прищина, в сръбско Косово, по случай 10-годишнината на антиконституционното решение на албанските сепаратисти за отделяне, показва ясен и недвусмислен план за създаване на Балканите върху сръбска земя на т.нар. Велика Албания”, заяви Попович. Той добави, че такива изказвания разкриват истинската цел за отделяне на Косово и на тези, които го подкрепиха. Според министъра, целта е била „прекрояване на границите в региона в полза на албанците, за да се предизвикат нови сблъсъци и напрежение на Балканите”.

Бъдещето на Западните Балкани: Шансът на всяка страна-кандидат за ЕС зависи от усилията й

„Сърбия е отворена за диалог с албанците за търсене на устойчиво решение за статута на сръбската провинция в съответствие с конституцията на Сърбия и резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН”, подчерта Попович.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.