Това провери ново социологическо проучване

Българите оценяват най-високо работата на президента (63%) и омбудсмана (62%). Веднага след тях се нарежда Българската православна църква, като над половината от българите (51%) одобряват работата й. Традиционно с най-ниско обществено одобрение се ползват съдът и прокуратурата с по 19% и за двете институции.

Това показват данните от социологическо проучване на изследователски център „Тренд” по поръчка на вестник „24 часа“. Изследването е представително за пълнолетното население на страната и е проведено сред 1004 пълнолетни български граждани по метода „лице в лице“. Теренът на проучването е осъществен между 1 и 8 февруари 2018 г.

Ако тази тенденция в оценяването се запази, в следващите месеци Мая Манолова ще стане най-одобряваният политик в България”, коментира в студиото на „Здравей, България” Димитър Ганев от „Тренд”.

От всички членове на Министерския съвет, премиерът Бойко Борисов събира най-много положителни оценки за работата си (45%).

Какво си казаха президентът и премиерът през седмицата?

Сред министрите Красимир Каракачанов, Томислав Дончев, Лиляна Павлова и Красен Кралев са тези, които се радват на най-голямо одобрение. Положителната оценка за Павлова (36%) е по-ниска от негативната (43%).

В дъното на тази класация са Бисер Петков, Емил Караниколов и Боил Банов.

Прави впечатление, че за много от министрите анкетираните не дават оценки, казвайки че не ги познават.

Истанбулската конвенция

Въпреки че Истанбулската конвенция е една от водещите теми в политическия и обществен живот в последния месец, едва половината от запитаните декларират, че са запознати с документа. Логично, най-запознати са хората с висше образование.

Приблизително на две равни части са разделени отговорите дали следят (46%) или не следят (47%) дебатите около конвенцията. Тя предизвиква най-голям интерес у висшистите и най-малък – у хората на възраст между 18 и 29 години.

Защо една "едва оцеляла от насилие" жена писа на премиера?

Едва 16% от всички български граждани подкрепят приемането на документа, а 46% са против. Прави впечатление, че няма динамика в демографската разбивка по пол, което показва, че жените не възприемат конвенцията като документ, защитаващ техните права.

Единствено сред привържениците на ГЕРБ, мнението относно конвенцията е разделено на две равни части, поради ясно заетата позиция от страна на партията относно документа. Проучването обаче е приключило преди премиерът да обяви, че замразява ратификацията на конвенцията.

Електоралните нагласи

ГЕРБ запазва първата си позиция с преднина в подкрепата от около 2,5% от всички запитани пред своя основен опонент БСП. След тях се нареждат ДПС (6,4%) и "Обединени патриоти" (5,2%).

Разликите с предишните проучвания са в рамките на статистическата грешка.

Проучването на изследователски център „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа“ относно нагласите на българите спрямо основните партии и институции. Изследването е представително за пълнолетното население на страната и е проведено сред 1004 пълнолетни български граждани по метода „лице в лице“. Теренът на проучването е осъществен между 1 и 8 февруари 2018 г.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.