Темата коментира директорът на УМБАЛ „Света Екатерина” проф. Генчо Начев

Пациенти вероятно ще трябва да доплащат за медицински изделия, тъй като според новия Рамков договор парите, които Здравната каса ще отпуска за целта, са намалени. Ако болният се окаже в невъзможност да покрие разходите по лечението си, болниците ще започнат да трупат по-големи дългове. Това обясни в ефира на „Здравей, България” проф. Генчо Начев, директор на УМБАЛ „Света Екатерина”.

Той даде пример с цената на т.нар. "изкуствено сърце”. За него Касата вече ще плаща 133 000 лева, а досега се предвиждали 163 000 лева.

ПРОМЕНИ В ТЕЛК: Лекарите да дават процент само за основно заболяване

Изпратили сме писма до всички фирми-доставчици с молба да свалят цените за НЗОК. Дали пациентите ще доплащат за изделията сега зависи само от въпросните компании”, каза проф. Начев.

Той поясни, че лечебните заведения имат запас от такива консумативи, но те са били закупени на по-високите цени. В случай че се наложи с тях да се спасява човешки живот, но болният не е платежоспособен, разходите остават за сметка на болницата.

„ИСТОРИИ НА УСПЕХА” с Деси Банова: Мисията да даряваш живот

Задължителните здравни осигуровки, които плащаме, не са достатъчни. Предполага се, че с тях трябва да се покрие пакет, който изисква три пъти повече пари. Затова е необходимо този пакет да се осъвремени. А хората трябва да знаят, че може да им се наложи да доплащат за здравни услуги”, коментира още проф. Начев.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.