Законопроектът се подкрепя от Мая Манолова

Отпадане на запрещението – това е искането на национална подписка за промяна в законодателството, която започва от днес. Над 7 хиляди души у нас са поставени под запрещение заради интелектуални затруднения или психични проблеми. Какви са алтернативите за тях и могат ли да живеят нормално?

Стресът е сериозен проблем за всеки втори българин

25-годишната Елица Маринова израства в дом за деца с интелектуални затруднения и като всички там, се оказва под запрещение. След съдебната битка, обаче, получава правото да избира сама. Тя работи в градската пералня в Добрич и е доволна.

В момента Елица живее в защитено жилище и кара курс а шивачка.

ПСИХИАТРИ НА ИЗЧЕЗВАНЕ: Настояват за спешна реформа в болниците

„Тези, които не са толкова тежки, те могат да работят и едно запрещение ги поставя в ситуация цял живот да бъдат потребители на социалната система”, казва организаторът на подписката, Кремена Стоянова.

Такъв е и случаят на 26-годишен мъж от Пловдив, на когото Кремена помага. Доскоро нямал право да избира сам дори дрехите, храната и при нужда – лечението си. Въпреки това се обучил за дърводелец и получил оферта от голяма фирма.

Психотерапевт: Работещите майки отглеждат психично болни деца

„Аз разговарях лично с управителя на фирмата, който казва: той е страхотен, справя се страхотно, отдава му се и много искаме да го вземем на работа, но ние казваме: съжалявам, той е под запрещение и не може”, разказва Кремена Стоянова.

Затова от днес започва събирането на подписи за законова промяна. Идеята е в зависимост от тежестта на психичния проблем да се прилагат различни мерки, с които човек да може да взима самостоятелни решения, с подкрепа от свои доверени лица.

Лекари настояват за контрол на психично болни хора, които не са в клиника

„Законопроектът ще помогне да се осъществи конституционният принцип – хората не само да се раждат свободни и равни по достойнство, но и да живеят свободни и равни, мисля, че им го дължим”, каза обмудсманът Мая Манолова.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.