Министър Захариева подчерта, че прогнозата за времето е лоша, но трябва да се мисли позитивно

Надеждата, че с Боян Петров всичко е наред, се уповава на следната възможност - той е бил по пътя към върха, когато останалите алпинисти са стигнали до палатката на трети лагер. Заради лошото време всички са тръгнали надолу, но докато Боян Петров може да е отивал към втори лагер, другите са вървели към базовия лагер още по-надолу.

Спасителните екипи не са открили Боян Петров в лагер 1

"Чак за толкова дълъг период не е изчезвал, имало е проблем за един ден, проблем с телефона, но това вече е проблем в момента", каза жената до Боян, Радослава Ненова.

Въпросите за чиито отговори засега можем само да предполагаме са защо е тръгнал сам и защо не е взел сателитния телефон със себе си.

"Първо тежи, второ батериите след 3-4 дни в студеното време падат и общо взето нямаш много, не го използваш, за да стопляш неща на тази височина, докато вървиш и ги държиш до себе си. Предпочиташ други неща - вода, инсулина му", обясни организаторът на експедицията Деян Петков.

Какви са шансовете българският алпинист Боян Петров да е жив?

Боян Петров е с диабет. Предпочита да върви сам, защото темпото му е по-бързо от това на другите алпинисти.

"Друг път също се е случвало по една седмица да нямаме връзка с него, но сме имали информация за него от хора, които вървят по маршрута", добави Деян Петков.

Връх Шишапангма е превземан от двама българи - Дойчин Василев и доктор Карина Сълова.

"Надявам се да бъде по-нисичко някъде, да се е окопал и да чака подкрепа. Надявам се на това, но условията са тежки, много тежки", каза д-р Сълова.

СПАСИТЕЛНА АКЦИЯ В ХИМАЛАИТЕ: Трима шерпи вече търсят Боян Петров

"Предполагам, че има сериозен проблем, след като той не се е появявал няколко дни. Проблемът е там, че от 7400 метра започват проблемите и опасностите на Шишапангма и аз дълбоко се опасявам, че е попаднал в някаква клопка горе, тъй като има лавинно опасни пасажи, технически опасни ръбове", заяви алпинистът Дойчин Василев.

Министърът на външните ни работи също взе отношение по случая.

"За съжаление все още прогнозата, тридневната, не е много позитивна, но нека да мислим позитивно", каза Екатерина Захариева.

Жената на Боян Петров пред NOVA: Досега не е изчезвал за толкова време (ВИДЕО)

"Аз все още вярвам, че всичко ще бъде наред", продължава да не губи надежда жената до Боян Петров. 

Всичко ще е наред, ако Боян Петров, връщайки се надолу, е стигнал до лагер 2 и остава само да се засече там със спасителните екипи.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.