Колко важно е прецизното наплитане на ракетата за успеха на играча?

Да караш скъпа кола, но с неподходящи гуми – така, хората от сервиза на „Ролан Гарос”, които подготвят ракетите на световния тенис елит обясняват важността на кордажа и неговото наплитане.

ТУРНИР ПО СТИЛ И КЛАСА: "Ролан Гарос" отвътре

Повече от 5000 ракети в рамките на турнира минават през ръцете на 20-мата специалисти в сервиза. Надал, Зверев, Дел Потро и Серина Уилямс са само част от топ играчите, които им се доверяват.

В сака си по време на мач най-добрите тенисисти разполагат с осем ракети, наплетени идентично до последния детайл. Често пособието за тенис се сменя на всеки пет гейма, а от огромно значение са видът на кордажа и напрежението на наплитане, направено в различни килограми. Дори неизполвана, след всяка среща ракетата се предава на специалиста, който реже и заменя старата корда с нова.

"Ролан Гарос" с рекорден награден фонд тази година

Мода, суеверие или просто каприз – днес е все по-голяма рядкост играч от топ 10 да не ползва личен кордист. Тенденцията в тази посока въвежда Роджър Федерер, а услугата струва скъпо – над 50 000 долара годишно. Въоръжен с персонални материали и машина, въпросният професионалист следва играча на всеки турнир.

Изключение от правилото прави най-добрият – Рафаел Надал, който, благодарение и на експертите от сервиза за ракети, печели рекордните 10 титли от Париж.

Гришо: Мачовете на трева са любимите ми (ВИДЕО)

„За първа година подготвям ракетите на Рафа за „Ролан Гарос”. Той е страхотен и много естествен. От време на време слиза при нас, за да поздрави всички. Обикновено контактувам с неговия треньор Карлос Моя, който носи ракетите му за наплитане”, разказва Джош Нютън, който подготвя ракетите на Надал.

За разлика от Надал, Григор Димитров вече ползва личен кордист. Българинът е особено обичан във Франция, а екипът от сервиза за наплитане на ракети съжалява, че тази година Гришо е решил да не ползва техните услуги.

СЛЕД 5-ЧАСОВА БИТКА: Гришо завоюва втора победа на „Ролан Гарос” (ВИДЕО)

„Тази година Григор Димитров избра персонален професионалист, който да подготвя ракетите му, извън нашия сервиз. Миналата година на „Ролан Гарос” това бях аз. Тук наплитаме ракетите на голяма част от играчите на турнира. Ако няма промяна, Димитров играе с ракета, наплетена с напрежение 24-25 кг.”, обяснява Пол Скип.

Дали липсата на химия между българина и „Ролан Гарос” има нещо общо със смяната на екипа за кордаж, предстои да видим, а петият в света увери, че се подготвя здраво за да остане в турнира и през втората седмица.

Репортер: Петя Желева

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. 

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес