Партиите от управляващото мнозинство постигнаха съгласие по въпроса

Цените на бездимните цигари все пак тръгват нагоре. Въпреки скандала в коалицията, текстовете за по-високи акцизи остават. Различията между партньорите бяха изгладени на извънредна среща в парламента.

Управляващите искат размерът на акциза за електронните цигари да се вдига постепенно и първоначално да бъде около 50 %. Срещата се наложи, след като в сряда премиерът Борисов обяви, че по темата с електронните цигари е атакуван не от опозицията, а от част от собствените си коалиционни партньори.    

Борисов: Изтегляме закона за акциза на бездимните цигари (ВИДЕО)

След спешна среща и разговори ГЕРБ и „Обединените патриоти” решиха, че пожарът с електронните цигари, който заплашваше мира в коалицията, е потушен. 

„Няма да оттеглим законопроекта. Но отчитаме нарушената комуникация по тази законодателна промяна с колегите от ВМРО и затова просто искам да им се извиня”, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Именно депутатите на ВМРО се обявиха срещу вдигането на акциза на този вид цигари. А това даде повод на премиера Борисов да обясни, че получава удари под кръста от коалиционните си партньори.

„Когато опозицията ни атакува, разбирам, има смисъл, това й е работата. Но сега говорят нашите коалиционни партньори. Няма да оставям ГЕРБ да става тупан. Много им стисках зъбите. Достатъчно”, заяви премиерът.

Вдигането на акциза на цигарите няма да натовари потребителската кошница на стоките от първа необходимост, обясни лидерът на групата на Обединените патриоти Волен Сидеров.

Трябва ли да поскъпнат бездимните електронни цигари?

„Аз също съм против да се повишават цени на стоки. Но тук не става въпрос за хляб, мляко или лекарства. Става въпрос за пушене - нещо, което така или иначе уврежда организма”, заяви Волен Сидеров.

Стъпаловидното увеличаване на акциза на електронните цигари щяло да осигури пари в бюджета за социални дейности.

„Част от парите, влизащи от този акциз, да отиват за нуждаещи се. Ето тук от седмици стоят палатки на майки на деца с увреждания”, коментира Сидеров.

Затова в конкретика вече се мисли какъв да бъде за размерът му.

„В държавите от ЕС съотношението е 70% акциз за електронна и 100 % за нормалната цигара. Смятаме, че в тази посока ще бъде по-разумно да се обсъди вариант да започнем с 50 %”, заяви Цветанов.

Депутатите от ВМРО, чиято позиция стана повод за скърцанията в коалицията, днес излязоха доволни от срещата с ГЕРБ.

„Да, изцяло съм удовлетворен. Това е начинът, по който трябва да работи всяка една коалиция. Защото, когато тръгнем да променяме данъчната политика и акцизите, е редно да седнем като управляваща коалиция и да се разберем”, заяви депутатът Александър Сиди.

Все пак ГЕРБ и Обединените патриоти решиха да не форсират събитията и да отложат гледането на акциза за електронните цигари в бюджетната комисия на парламента за следващата седмица.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.