90 професионални водолази - 50 чужденци и 40 тайландци, сред които военноморски тюлени, участват в операцията

Щастлива развръзка. Изведоха невредими четири от 12-те деца, блокирани повече от две седмици на стотици метри навътре в пещера в Тайланд.

Спасителната операция продължава вече над 10 часа. А на спасителите ще са необходими поне още 10, за да изведат всички момчета невредими. За успеха допринася спадането на водата в пещерата, превърнала се в капан за децата и треньора им.

Малко след 15 часа българско време, първата група деца беше изведена от пещерата.

„След 16 дни, днес е денят, който чакахме. Видяхме на живо футболния отбор”, обясни Наронгсак Осотанакорн, командир на мисията по спасяването.

СНИМКИ ОТ СПАСИТЕЛНАТА ОПЕРАЦИЯ ВИЖТЕ ТУК

По решение на австралийския лекар, който е с тях, първи са излезли по-слабите деца. Те са били прегледани на място от лекар, а след това откарани с хеликоптер в болница.

„През последните дни обучавахме децата да се чувстват комфортно във водата, да бъдат под водата с маски”, обясни Рафаел Аруш, водолаз от Израел.

Първата част на операцията е продължила по-кратко от предвиденото, защото нивото на водата в някои от галериите е спаднало. Така децата са ходили през тях, а не им се е наложило да се гмуркат. Началото на спасителната операция беше дадено в 6 часа сутринта българско време.

ПИСМА ОТ ПЕЩЕРАТА: Блокираните под земята деца писаха на родителите си

90 професионални водолази - 50 чужденци и 40 тайландци, сред които военноморски тюлени участват в операцията. Планът предвижда всяко дете да бъде придружено от двама водолази и да има бутилки с кислород и маска. Най-големите предизвикателства са преминаването през тесните проходи и студената вода, която създава опасност от хипотермия.

„Няма друг ден, който да е по-подходящ от днес”, обясни Наронгсак Осотанакорн, командир на мисията по спасяването. 

Треньорът на блокираните деца в пещера в Тайланд помоли за прошка

Минути след като беше оповестено, че спасителната операция започва, тайландските военноморски тюлени публикуваха в социалните мрежи снимка, на която държат ръцете си. А милиардерът Илон Мъск, който изпрати свои инженери да помагат написа в Туитър "Продължавам да съм изумен от смелостта и издържливостта на децата и водолазният екип в Тайланд".

По първоначална информация, и четирите момчета, които са изведени от пещерата са в добро здравословно състояние. Операцията е прекратена за 10 часа и ще бъде възобновена утре сутринта. Така водолазите ще имат време да се подготвят за тежката си мисия. Всички трябва да се движат по спасителното въже, което е опънато предварително. Децата са с маски на лицата и са привързани с друго въже към водолаз, който носи и кислородните им бутилки. Зад тях има още един водолаз, който да помогне в случай на нужда. А след като родителите получиха писма от децата си и молба за прошка от треньора им, самите те написаха, че му вярват и не го обвиняват за създалата се ситуация. За много от семействата обаче мъчителното чакане продължава.

Спасителната операция в Тайланд - надпревара с времето (ГАЛЕРИЯ)

Послания на любов, надежда и оптимизъм. 12-тте момчета и треньора им размениха бележки с външния свят.

„Почувствах се по-добре, че синът ми написа, че е добре. Облекчен съм, защото се притеснявах за детето си, че е изтощено и уморено”, обяснява Танаут Вибоонрунгруанг, баща на едно от децата в пещерата.

Ниските нива на кислород в пещерата принудиха спасителите да бързат.

Експерти от целия свят пристигнаха в Тайланд за да помогнат при спасителната операция. Деца от цял Тайланд се молеха, връстниците им да бъдат изведени безпроблемно.  

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.