Това заяви премиерът на страната Владимир Гройсман

"Украйна смята да води предговори с Международния валутен фонд за повишение на цените на газа за вътрешния пазар. Мярката се предприема с цел страната да избегне икономическа катастрофа", коментира премиерът Владимир Гройсман, цитирана от ТАСС и БГНЕС.

Той цитира данни, според които синьото гориво за промишлеността е на стройност 385 долара за 1000 кубически метра, а за бита – близо 267 долара.

"Смятам с МВФ да обсъдим някои предложения, с които да защитим интересите на украинските граждани", заяви днес Гройсман пред депутатите във Върховната Рада.

Защо се наложи поскъпване на тока и парното?

Според него поскъпването на газа може да се окаже важна и нужна стъпка „за да не се допусне икономическа катастрофа и обедняване на населението в случай на банкрут“.

"Ще настоявам за срещи с лидерите на отделните фракции в Радата по този въпрос. Ще им покажа различни сценарии, за да избегнем този неблагоприятен развой за страната", каза още премиерът.

Според Проекта за социално и икономическо развитие на Украйна до 2021 г., още през тази година е заложено поскъпване на природния газ за населението с 18%, за догодина с още 5 на сто, а през 2020 – 14%. Според различни експерти, обаче, скокът може да е много по-голям от заложеното. Споменават се дори шокови прогнози – до 60%. Според правителството обаче такова рязко повишение е неоправдано.

Божков: От октомври цената на газа може да скочи с 25-30%

Киев в момента е в сложен преговорен процес с МВФ по газовия въпрос, заради който фондът не планира да отпуска допълнителен спасителен транш. Договорката е за 4 години страната да получи 17,5 млрд. долара. В рамките на тази програма от 2015 г. досега са изплатени 4 транша в размер на 8,7млрд. долара. Последният е от 5 април 2017 г. Надеждите са, че спорните моменти ще бъдат изчистени и новият транш за 2 млрд. долара ще бъде отпуснат през есента. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.   

 

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес