Поводът е огнената стихия край Атина, която отне живота на 50 души

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева изпрати съболезнователна телеграма до гръцкия външен министър Никос Кодзияс. Поводът за това станаха бушуващите пожари край Атина, които до момента отнеха живота на 50 души. 

"Позволете ми да изразя искрените си съболезнования по повод трагедията с пожарите", се казва в съобщението от МВнР. 

ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ В АТИНА: Увеличава се броят на загиналите в пожарите (ВИДЕО+СНИМКИ)

В него министър Захариева подчертава, че Гърция може да разчита на българската помощ и подкрепа в този момент. По-рано премиерът Бойко Борисов изрази своите съболезнования на гръцкия си колега Алексис Ципрас в телефонен разговор и също предложи помощ в гасенето на пожарите. 

Борисов предложи помощ за засегнатите от пожарите райони в Гърция

"България има готовност за оказване на техническа помощ за Гърция с 50 пожарникари и два пожарни автомобила. МВР е в готовност да предприеме незабавна организация при постъпило искане от страна на Гърция за получаване на международна помощ, модулът ни за наземно гасене на горски пожари да бъде приведен в готовност за участие по линия на механизма за Гражданска защита на ЕС", заяви премиерът Борисов при разговора си с Ципрас. 

ОГРОМНИТЕ ГОРСКИ ПОЖАРИ СТИГНАХА АТИНА: Евакуация на цял квартал (ВИДЕО+СНИМКИ)

Припомняме, че в понеделник избухна голям пожар в горска площ в район Кинета, Атика, както и втори в района на Метохи, близо до гр. Ханя на остров Крит. Огънят отне живота на над 50 души. Над 150 души пък са настанени в различни болници с много тежки изгаряния, като 11 от тях са в критично състояние. За овладяване на огнената стихия се борят повече от 600 пожарникари и над 300 пожарни автомобила. Огънят е погълнал над 200 къщи, изпепелени са повече от 200 автомобила. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.