Има ли надежда хасковлии скоро да могат да пият от чешмите?

Кризата с водата в Хасково продължава. След като през април миналата година в нея беше открито високо съдържание на уран и тя беше забранена за пиене, бяха отпуснати 2 милиона лева за нови кладенци и водопроводи. Готови ли са те и има ли надежда хасковлии скоро да могат да пият от чешмите си?

УРАН ВЪВ ВОДАТА: Отново негодна за пиене вода в Хасковско

Сагата с водата в Хасково продължава вече година и четири месеца и въпреки че поне при повечето хора вода в чешмите има, тя не става за пиене, защото е забранена заради високо съдържание на уран. Въпреки че само след дни се очаква комисия да приеме четирите нови кладенци, оказва се това няма да е достатъчно от чешмите да потече чиста вода.

Още две села в Хасковско със забрана за пиене на вода

От възложените осем нови кладенци и два водопровода, нищо не е влязло в експлоатация. Според общината, която е отговорна за строителството, причината е във ВиК, които посочили къде и какво да се строи, но не и че документално нещата не са уредени.

Започна сондирането за първите нови кладенци в Хасково

Заради допълнителни съгласувания повече от половин година, откакто са готови част от кладенците, те тепърва ще бъдат пуснати в експлоатация. Но само ако и последните проби от водата в тях са достатъчно добри.

Инспектират строителството на кладенци в Хасково

И това обаче няма да реши проблемът с урана и високата алфа активност. Едва след построяването на останалите четири кладенци и два водопровода ВиК ще може да смесва водата и тя да бъде в нормата, а това ще стане най-рано догодина.

Отново уран над нормата във водата на Хасково

Заради забраната водата от чешмите да се ползва за пиене и готвене, в града са разположени водоноски.

Репортер: Димитър Иванов

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.