Радев оспорва 16 разпоредби в закона

Президентско вето върху промените в Административнопроцесуалния кодекс.

Държавният глава Румен Радев върна на поправителен 16 разпоредби от АПК.

С гласуваните преди 2 седмици изменения скочи размерът на таксите за обжалване на административни актове. 

Парламентът подкрепи президентското вето върху Закона за приватизацията

Вчера 51 неправителствени организации поискаха държавният глава да наложи вето на текстовете.

Президентът Румен Радев върна на поправителен 16 разпоредби от АПК с аргумента, че пречат на административното правосъдие да бъде защитник на обикновения човек срещу произвола на администрацията. Част от текстовете, които президентът оспорва, засягат таксите, които хората внасят при оспорване на решения на държавни институции. Например - когато търсят решение на проблеми с промяна на пенсии, по екопроблеми, за да се жалват от дискриминация или когато обжалват данъчна ревизия.

Президентът приема, че сегашните съдебни такси се нуждаят от актуализация, но според него увеличението им в касационното производство е драстично и не съответства на доходите в България.

С промените такси по административни дела за граждани скачат 14 пъти и стават 70 лв. При юридическите лица увеличението е 74 пъти, като размерът им става 350 лв.

Срещу  промените в АПК се обявиха и над 50 неправителствени организации, които изпратиха писмо на президента с искане да наложи вето.

„Това е едно от най-човеконенавистническите изменения, които изобщо това управление е правило. В България няма човек, който да не се е сблъскал по някакъв начин с държавата, с общините, с местната власт. А всеки такъв сблъсък, когато стигне до жалба и до съд, отива в Административния съд и ВАС”, заяви Александър Кашъмов, Програма „Достъп до информация”.

Президентът оспорва и възможността решения на касационните съдилища да се вземат на закрити заседания. Както и отпадането на втората инстанция при част от делата.

Вносителите на промените от ГЕРБ не коментираха решението на президента. Депутатите ще разгледат ветото през септември, след края на ваканцията си. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.