Чака ли ни екокатастрофа?

Водолази слязоха до кораба, потънал край Созопол, за да огледат откъде и как изтича мазутът. Разливът на гориво все още не е напълно овладян. Не е ясно и точното количество нефтен продукт в резервоарите.

Изградени са 500 заграждения, а в сряда предстои да бъдат поставени още толкова.

Междувременно разливът на мазут е вече 10 км в залива на Созопол.

Изтече мазут от потънал кораб край Созопол

Любители-водолази доброволно се гмурнаха и прикрепиха бариери към потъналия кораб, за да обезопасят плавателния съд, докато бъде източено горивото.

Водолазът Михаил Заимов заяви, че разливът е сериозен и мазутът изтича от 2 места.

Московски: Разливите на мазут около Созопол са оградени, няма опасност

"Утре фирмите, които разполагат с технология за източване на мазута от 30 метра дълбочина, ще направят оглед на място, а операцията може да продължи с месеци", заяви министърът на транспорта Ивайло Московски.

Горивото излиза от кораб, потънал в района преди близо 100 години. В Бургас беше свикан щаб с всички компетентни по казуса институции. Проби са изпратени в лаборатория в Плевен. Започнаха преговори с две компании, които разполагат с техника, която може да изтегли горивото от потъналия кораб.

 

Властите увериха, че няма опасност за местното население, туристите и екологията.

„Искаме да успокоим всички туристи и граждани, че към момента няма никаква опасност. Предизвикателство е за колегите това, което предстои да се направи, тъй като подобен тип проблем не е решаван в България от институциите. Има две компании в България, които биха могли да предложат технология, която да помогне. Решихме, че не може да се изчаква и незабавно мазутът от потъналия кораб трябва да бъде източен. Надявам се, че днес тези фирми ще дойдат и ще направят анализ на обстановката, за да може това да се случи”, обясни в „Здравей, България” Ивайло Московски.

80-тонен кран падна върху яхти в пристанището в Созопол

Кметът на Созопол Панайот Рейзи коментира, че няма притеснение сред хората. Той успокои, че не става въпрос за екологична катастрофа и проблемът ще бъде решен.

Репортер: Цеца Алексова, Христиания Червенкова.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.