Според анализ на КФН за миналата година в сектора има недостиг от 60 млн. лева

Ще има ли ново шоково поскъпване на застраховката "Гражданска отговорност"? Според застрахователи темповете на изплащане на застраховки в последно време са много високи. Оказва се, че след "Олимпик" и други компании работят на минус.

Може ли „Гражданската отговорност” да стане 800 лева?

Проблеми в задължителното застраховане не липсват. Според анализ на Комисията за финансов надзор за миналата година в сектора има недостиг от 60 милиона лева. Той обаче се покривал успешно от други по-печеливши застраховки.

Към края на 2017-а на пазара на застраховките "Гражданска отговорност" има две компании, различни от „Олимпик”, които работят на минус. Едната е получила приходи за над 9 млн. лв., а в същото време е изплатила суми по полици от 16 милиона. Разликата е минус от 7 млн.

Изтече гратисният период за застраховани в "Олимпик"

Друга фирма, която работи на загуба в перото на застраховките "Гражданска отговорност", получава приход от 155 хиляди, а изплаща близо 300 хиляди.

За да се балансира секторът, експертите препоръчват два варианта: или общо поскъпване на този вид застраховки, или спешно въвеждане на системата „бонус-малус”.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.