Финансовият министър отчете пред колегите си какво е състоянието на хазната

10% увеличение на заплатите в държавния сектор обсъждат министрите на днешното си заседание.

Сега средната заплата сега е 1 155 лева. За увеличение с 10% на възнагражденията и свързаните с тях осигуровки на 433 хиляди българи, работещи в администрацията, са необходими 1,1 млрд. лева.  Това показват разчетите на финансовото министерство.

Вероятно увеличението ще е от 1 януари 2018 година. То засяга и учителите, като индексацията на учителските заплати ще бъде с 20 на сто, така както беше договорено по-рано през годината.

СНИМКИ ОТ ЗАСЕДАНИЕТО НА МС ВИЖТЕ ТУК

„Доста сериозна параметрична промяна, която от 2008 година не е правена. Цената е около 1 млрд. лева. Ще увеличим с 10% средствата за персонал. Много вероятно в голяма част от администрациите подходът да бъде диференциран, като по-добрите служители получат по-високо от 10 на сто увеличение на възнагражденията, а тези, които са показали по-ниско трудово изпълнение, да получат малко по-малко. Примерно за кадровите военнослужещи в Министерството на отбраната ще се предлагат различни модели за увеличение, то няма да е на калпак”, обясни след заседанието на министрите Владислав Горанов. 

С 10% по-високи заплати за чиновниците от догодина

На въпрос дали тази стъпка на правителството е свързана с приближаващи избори, финансовият министър отговори, че всяка година има някакви избори.

„Следващата година има два вида избори, по-следващата също. Така че, да блокираме политическия живот заради това, че има избори, за мен е неуместно. Сега е време за боджета, сега имаме възможност, сега го правим. Ако настоявате да не го правим, няма да го правим”, отговори Горанов.

Иначе идеята за допълнителна задължителна здравна застраховка от 12 лева не е била обсъждана на днешното заседание, защото тя е само една от идеите, които се обсъждат в Министерството на здравеопазването в момента. Владислав Горанов заяви, че лично той е привърженик на идеята за демонополизация на НЗОК без това да означава по-голяма здравна вноска от българите, но да се появи и втори здравен фонд, в който всеки ще може да се осигурява.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.