Той беше нападнат заради разследване за продажба на храни с изтекъл срок на годност

Двама задържани и заявка от премиера, че няма да им се размине след нападението на журналиста Димитър Върбанов. Това е резултатът от поредица репортажи на Върбанов за продажба на храни с изтекъл срок на годност. Вместо до наказание на търговците, в сряда се стигна дотам, че те нападнаха нашия колега заради въпросите му. 

Нападнаха журналиста Димитър Върбанов

Няколко часа след арестите прокуратурата повдигна обвинения на задържаните. Разследва се причиняване на лека телесна повреда. Управителят на склада и един от работниците са задържани за 72 часа. Очаква се в петък да бъде внесено искането за постоянен арест. 

Досъдебното производство е за телесна повреда по хулигански подбуди. Те твърдят една версия, г-н Върбанов твърди друго и по тази причина трябва да се изяснят всички обстоятелства по случая”, каза старши комисар Димитър Машов от ОД на МВР – Велико Търново.   

Сагата с продуктите с изтекъл срок на годност започва на 12 юни. По сигнал на "Господари на ефира" Агенцията по храните влиза в складовете на посочената фирма. Открити са тонове стара храна, на обща стойност над 20 000 лева. 

АЕЖ-България осъди нападението над журналиста Димитър Върбанов

Дни по-късно екипът на Димитър Върбанов се натъква на втори таен склад. Равносметката - нови 1,5 тона храни с подменени етикети и две наложени глоби. Обектът е запечатан, но храните не са унищожени. В разследването си Върбанов разказва, че част от храните са стигали до различни производства.

От управата на една от най-големите частни кухни в града признават, че преди пет години са работили с въпросния склад. Контролът бил строг и непрекъснат- както от държавата, така и от вътрешните експерти на фирмата. 

Имахме съмнение, че съществуват такива помещения, но за да може да се намери, да се организират трите институции, е необходимо време”, казва д-р Станимир Спасов, директор на областната дирекция на БАБХ.  

Борисов: Нападателите на Димитър Върбанов ще бъдат наказани

Със складовете и тяхното съдържание вече се занимава и Икономическа полиция.

За това да бъдат изяснени всички обстоятелства около нападението срещу репортера по случая и да последват мерки лично ще следи и премиерът.

Това е недопустимо, знаете, аз само за кимване или за намек срещу журналист, депутати махам от парламентарната група, такова нещо не може да се толерира, не само не може, трябва да сме непримирими към такива деяния и да се знае ако пипнеш журналист, това следва”, коментира Бойко Борисов пред NOVA.

След посегателството журналисти се събраха пред дирекцията на МВР във Велико Търново, за да подкрепят колегата си. Има и декларация на Асоциацията на европейските журналисти, че категорично осъжда нападението над журналиста.

„Господари на ефира”: Реакцията срещу насилието над журналисти трябва да е категорична

Все по-видно е, че провалът на институциите в борбата срещу организираната престъпност и корупцията се превръща и в заплаха за журналистите, разследващи подобни случаи“, заявяват от асоциацията.

Това е второто нападение срещу Димитър Върбанов. Преди 8 години той беше ударен с чук по главата, но нападателят се размина с глоба от 1000 лева. А днес разследващият журналист настоява задържаният управител да бъде наказан за продажбата на храни с изтекъл срок на годност, както и да се потърси отговорност от контролиращите органи.

БАБХ осъди насилието над журналиста на NOVA

Имаме сигнали от работниците, че той е казал, че след тези репортажи е доказал колко е силен и никой не може да го бутне. И за жалост е така”, казва репортерът.

Репортери: Рада Богданова; Мартин Георгиев; Методи Владимиров

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.