Моята страна е пример в постигането на мир, каза премиерът

"Моята страна може да служи за пример в постигането на мир и устойчиво развитие", каза министър-председателят.

Той посочи, че миграционните потоци и бежанските кризи са глобален феномен, незаконната миграция е сериозно предизвикателство пред нашите общества. А за да се гарантира сигурността на границите, е необходимо  сътрудничество между всички държави.

Борисов се срещна с Доналд Туск в Ню Йорк (ВИДЕО+СНИМКИ)

"България категорично осъжда всички форми на тероризъм независимо от повода, по който те са извършени", заяви още Борисов.

"В миналото Балканите често са били източник на конфликти и дори днес някои от тях не са заглъхнали напълно. Използвайки историческия шанс, който предоставя председателството на Съвета на ЕС,  България инициира процес, който постави Западните Балкани във фокуса на европейската политика. В Западните Балкани бе постигнат забележителен напредък по въпроси, за чието разрешаване досега бяха нужни десетилетия", заяви Борисов. 

Българският министър-председател подчерта пред участниците в общия дебат на ООН, че убедително свидетелство за напредъка на страните от Западните Балкани са подписаните неотдавна ключови договори между София и Скопие и между Атина и Скопие. 

Борисов: Санкциите на САЩ ще направят неработещо споразумението на Европа с Иран

Да гарантираме мира и благоденствието в света е основната ни задача. Това може да стане с мир и хуманност, заключи Бойко Борисов. Той изрази своята увереността, че с усилията на всички държави-членки тази цел може да бъде постигната.

България се гордее със своя народ, успял да спаси над 50 хиляди евреи по време на Втората Световна война, заяви още Борисов от трибуната на ООН и отбеляза, че тази история носи силно послание към настоящето, която показва, че хуманността може да спаси човешки животи и не трябва да спираме да се борим за каузите.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.