Те негодуват от добива на инертни материали

Блокада на ключов път в Пловдив. Жители на села в подножието на родопите спряха движението по околовръстния път на града. Те протестират срещу добива на инертни материали в района. Хората настояват да не се разширяват кариерите край село Белащица.

Поводът за недоволството им е инвестиционно намерение на предприятие, добиващо мрамор за трошен камък над населеното място. Идеята е да се разшири площта, на която съществуващата кариера работи, с около 800 декара, казват жители на село Белащица.

ПРОТЕСТ В БЕЛАЩИНА: Местните недоволстат заради мраморна кариера (ВИДЕО)

Хората многократно се обявиха срещу разширяването на кариерата и се оплакват от прах и разбити от камионите пътища. По данни на местния личен лекар за последните 10 години в селото има бум на респираторни заболявания, които били най-видими при децата.

Шествието тръгна от центъра на Белащица и ще стигне до кръговото кръстовище на Околовръстното шосе в Пловдив. Протестиращите планират да спрат движението по натоварената пътна артерия.

Хората се надяват, че институциите ще чуят призива им и няма да бъде издадено разрешение за разширяване на кариерата. Протестиращите вече имат и обещание за среща с представители на ресорните министерства, която трябва да се състои на 12 октомври.

Репортер: Димитър Иванов

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.