"Не съм бил склонен да давам пари за строителни разрешения", каза Александър Ваклин

Първо заседание по делото срещу бившия кмет на „Младост”. Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова са обвинени за получаване на подкуп в особено големи размери. Парите искали от бизнесмена Александър Ваклин, за да му придвижат преписка за строеж. Посредник по сделката, според разследващите, бил бившият кмет на района Петко Дюлгеров.

Съдът даде ход на делото срещу Десислава Иванчева

Заседанието продължава повече от пет часа. По време на него бяха разпитани основният свидетел по делото Александър Ваклин, съпругата му Полина и служителката на фирмата Галя Димитрова.

Сумата от 70 000 лева белязани пари, с която бяха арестувани тримата на 17 април тази година, все още не е върната на строителния предприемач.

„На всеки му е проблем, когато не му връщат парите, но все пак всеки си е поел някакъв ангажимент към обществото, а моят ангажимент е да помогна, ако може да се спре с корупционните практики. За съжаление нямам вълшебна пръчица и с едно движение не може да решите този проблем. Този проблем е на много нива в цялата система”, заяви Ваклин.

Иванчева: Условията в ареста са незаконни (СНИМКИ)

„До момента няма никакви събрани доказателства за това, че е поискан подкуп, че г-жа Иванчева е поискала подкуп, да не говорим за г-жа Биляна Петрова, която е помагала”, коментира Ирен Савова, адвокат на Биляна Петрова.

По време на разследването Иванчева и Петрова разказаха, че в СРС-тата по делото има записани разговори, в които Ваклин обяснява как ще ги качи и влачи на Витоша. Днес той отрече. Отрече и да се познава с премиера Бойко Борисов и с Цветан Цветанов, каквито данни също бяха изнесени.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.