Спортистите ни завоюваха 10 отличия

Състезателите от младежкия олимпийски отбор се прибраха в България. Надпреварата в Буенос Айрес беше най-успешната за страната ни досега. Спортистите ни завоюваха 10 отличия, като четири от тях са от смесени отборни състезания с атлети от други националности. В индивидуалните състезания те донесоха две олимпийски титли, два сребърни и два бронзови медала.

Българи спечелиха първите златни медали по акробатика

Мариела и Панайот са акробатите, които спечелиха на България двете най-високи отличия - едно в индивидуалното състезание на двойки и едно - като част от мултинационален отбор.

Олимпийската шампионка по акробатика за младежи Мариела Костадинова сподели пред екипа на NOVA, че е радостна от случилото се и не е очаквала медал от Олимпиадата.

Не можах да осъзная какво е станало, докато не дойдохме тук и всички хора ни посрещнаха. Това значи колко близки има и колко се радват на теб всички, даже някои повече от мен се радват”, каза вторият олимпийски медалист по акробатика за младежи Панайот Димитров.

Другият златен медал завоюва лекоатлетката в тройния скок Александра Начева. След сребро от Европейското в Унгария и злато от Световното във Финландия, това е нейният трети медал от престижни състезания за годината.

ЗЛАТО ЗА БЪЛГАРИЯ: Александра Начева стана младежки олимпийски шампион на троен скок

Това е трето отличие, само че то е по-уникално от другите, защото все пак е от Олимпиада и наистина емоцията е неописуема. Особено тук, като виждам всички хора, които ни чакат, колко ни се радват. В момента, в който стъпих на стълбичката, осъзнах, ще това е различно. Само ние си знаем какво ни е коствало - всички лишения, всички тренировки. Да, може да нямам време да се виждам с всичките си приятели, но аз съм си избрала този път и съм готова на всички лишения. Знаех, че ще се отплатят тази година”, сподели Александра.

Титли със смесените си отбори спечелиха и стрелецът Кирил Киров и бадминтонистката Мария Делчева.

Това са най-добрите ни младежки олимпийски игри и аз съм много горда, защото видях светлина в тунела и тези деца - 25 спортисти, да вземат 10 медала, от които 5 златни, за мен е нещо невероятно", каза председателят на Българския олимпийски комитет /БОК/ Стефка Костадинова.

След успешното представяне, младите ни атлети споделят, че се стремят към нови върхове и класиране за Олимпиадата през 2020 в Токио.

Целия репортаж вижте във видеото. 

Стажант-репортерът: Кристиян Попов

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.