Депутатите в парламента на различни мнения за текст от проекта

Идеята, залегнала в законопроект, Националният съвет за хората с увреждания в бъдеще да се председателства от ресорния вицепремиер, предизвика коментари сред депутатите в Народното събрание. Сега тези функции на органа изпълнява социалният министър Бисер Петков. Ако бъдат приети текстовете, ще влязат в сила от пролетта, тогава дейността се прехвърля към ресорния вицепремиер. В настоящия момент на този пост е Валери Симеонов. Депутати обаче смятат, че текстовете трябва да бъдат променени между първо и второ четене заради възникналото обществено напрежение. Такова е и мнението на депутатите от „Атака”.

„Ще предложим отново министърът на труда и социалната политика да оглави Националния съвет за интеграция на хората с увреждания”, коментира Хасан Адемов от ДПС.

„Законът не ми изглежда лош, не е лошо да се вдигне нивото, но вицепремиерът е нелепо избран”, каза Антон Кутев от БСП.

„Бих казал, че в определената ситуация се съдържа известна провокация към общественото напрежение. Не е удачно да се приема такъв риск както от вносителите на подобно предложение, така и като личен избор на Валери Симеонов”, на мнение е Явор Нотев от „Обединените патриоти”.

Визирано е не името Валери Симеонов, а ресорният вицепремиер. След снощната ситуация е ясно, че има напрежение и след консултации този текст може да претърпи промени”, обясни Светлана Ангелова от ГЕРБ.

„Това е решение, взето много преди да избухване този скандал”, поясни Йордан Апостолов от НФСБ.

„Не считам, че е нормално ние да си променяме законите заради присъствието на такива елементи в правителството. Не трябва да сменяме закона, за да прехвърляме тази дейност към друг вицепремиер. Трябва да сменим вицепремиера”, коментира лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки.

От ГЕРБ обясниха, че предложението е продиктувано от конвенцията за правата на човека, според която координацията на този орган трябва да се осъществява на по-високо ниво.

Социалният министър Бисер Петков изрази своето недоволство, че темата за постигнатия консенсус по законопроекта за хората с увреждания бил засенчен. По думите му протестиращите майки са настоявали на новия орган, който да е пряко подчинен на премиера:

„Преди повече от четири месеца в проекта е записано, че Националния съвет за интеграция на хората с увреждания предложението е да се ръководи от ресорния вицепремиер, т.е. става дума за отговор на желания и на протестиращите майки затова политиката за хора с увреждания да бъде изведена на едно по-високо ниво.

Междувременно стана ясно, че коалиционните партньори Волен Сидеров, Красимир Каракачанов и Валери Симеонов са се срещали снощи. Не е ясно обаче какво са си казали. Втори ден Сидеров не коментира изминалите трусове в малката коалиция.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.