Спецпрокурори и полиция атакуваха техни имоти у нас, проверява се и "Полимери"

Николай и Евгения Баневи са арестувани в Ница, Франция, обяви заместник-главният прокурор Иван Гешев. Двамата са задочно обвинени за длъжностно присвояване, документни измами, данъчни престъпления и пране на пари. Разследването е започнало преди 2 месеца. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Същевременно спецпрокурори и полиция атакуваха офиси и жилища на семейството у нас. Сред проверяваните обекти е и заводът "Полимери" в Девня. Обиските са по подозрения в данъчни престъпления и организирана престъпна група.  

ОБИСК В ДОМА НА БАНЕВИ В „БОЯНА”

Семейство Баневи са арестувани рано тази сутрин във Франция. Веднага след това българските служби започнали претърсване на дома им в столичния квартал „Бояна” и на фирмите им. Претърсвания щяло да има и във Франция. А обвиненията вече били факт.

 „Разследването е от около 2 месеца. Има досъдебно производство за длъжностни присвоявания, пране на пари, данъчни и документни престъпления, за източването на приватизираното предприятие „Полимери”. Там от 1800 семейства в момента се изхранват  0 семейства”, заяви зам.-главният прокурор Иван Гешев.

 А обещание за разследване на приватизацията на „Полимери” имаше още преди година от премиера Борисов. Тогава се наложи държавата да плати 15 милиона за извозването на тонове отровен химикал от района на фалиралото предприятие.

 „Всичко това е разграбено и унищожено а собствениците имат „Мерцедес” и „Майбах”. И ми дават оценка! Всичко това ме принуди да дойда и да покажа на хората в следствие на тази разбойническа приватизация колко милиарди е изгубила държавата, а и продължаваме да плащаме”, заяви преди година премиерът Борисов.

 „Борисов е вкаран в страшна заблуда Управлението не се свежда до „Майбаха” на Николай Банев, как до 2012-та няма проблем с този химикал”, отговори тогава Евгения Банева.  

 Тогава скандалът утихна бързо. По-голямата част от опасния химикал беше извозен от България към Франция за утилизация. А сега семейство Баневи ще бъде екстрадирано от Франция към България.

Евгения Банева: Синдикът на „Полимери” опустоши предприятието

Заводът "Полимери" беше приватизиран от Банев през 1998 г., а през 2013 г. бе обявен в несъстоятелност и беше назначен синдик. През 2017 г. пловдивската фирма "Хъс" закупи активите за сумата от 14.5 млн. лв. 

И преди сагата около „Полимери” името на семейство Баневи е било част от криминалните новини. През ноември 2016 г. пожар изпепели 7 луксозни коли в автопарка на бизнесмена. През юли пък горя къщата им в софийския квартал „Бояна”.

През април същата година пък стана ясно, че имената на Николай и Евгения Баневи са част от досиетата „Панама”. Международното изследване е свързано с регистрация на фирми в офшорни зони.

През 2015 г. пък в туристически офис на Баневи имаше два слаби взрива. Същият офис беше претърсен и днес от разследващите.

След днешния арест във Франция, се появи информация, че семейството има имот в страната. Засега не е ясно дали са били задържани в хотел или действително в техен имот.

След полицейското задържане френски съд трябва да прецени има ли основание за постоянен арест и съответно дали Баневи трябва да бъдат върнати в България. Те ще трябва да дадат показания пред властите във Франция. Освен това, българската прокуратура е поискала обиски на адреси във Франция. Затова е трудно да се каже колко време ще отнеме решението дали двамата да бъдат върнати в България. Ако Баневи дадат съгласие да бъдат екстрадирани в България, то процедурата ще отнеме максимум 10 дни.

Репортери: Надя Ганчева, Петя Желева

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.