Той отправи своите предложения към французите

След големия протест на „жълтите жилетки” последва и отговор на президента. В 13-минутно, емоционално обръщение Еманюел Макрон отправи своите предложения към френския народ.

Над 23 милиона французи са проследили снощи речта му от малкия екран. Рекорд, сравняван единствено с финал на Световно първенство по футбол. Протестиращите нарекоха президента „лош актьор, който се прави на Дядо Коледа” и попитаха откъде ще бъдат набавени парите за обявените мерки, след като Макрон обяви, че хазната е празна. В емоционалното обръщение към французите, президентът първо се извини, а след това обяви серия от мерки.

 „Това недоволство иска да се прояви от много време и то сега е тук. Няма никакво съмнение, че се провалихме в опита си да отговорим достатъчно ясно на въпросите към нас. Поемам моя дял от отговорността за всичко това. Може би съм създал впечатление, че не ме е грижа за случващото се и че имам други приоритети. Също така знам, че нараних някои от вас с думите си”, заяви президент на Франция  Еманюел Макрон.

СЛЕД СЕДМИЦИ ПРОТЕСТИ: Макрон ще обяви мерки срещу социалното напрежение

От следващата година минималната заплата скача със 100 евро. Отпада и един от данъците за пенсионери с доход под 2000 евро. Часовете на допълнителен труд няма да се облагат, а годишни премии ще има за служители, чиито фирми преценят, че могат да си го позволят. Минути след като Макрон обяви своите решения, се появиха и първите критики.

„Не ми стана много ясно. Мисля, че тези 100 евро са малко, защото ако махнем данъците, остават 80. Тук сме 8 души, които слушахме президента и нито един от нас не се развълнува от думите му”, каза представителят на „жълтите жилетки” Карл Токар.

Според протестиращите, мерките ще засегнат много малка част от населението в страната.

„Страхувам се, че някои от „жълтите жилетки” може да се зарадват на 100-те евро и да се задоволят с тези дребни трохи. Лично аз утре ще бъда отново на протеста”,  допълни Токар.

Тръгва ли от Париж нова революция?

Новите мерки ще струват скъпо на държавата - между 8 и 10 милиарда евро, като към тях трябва да се добавят и допълнителни 4 милиарда, които няма да влязат в хазната след премахването на данъка върху горивата. Големият въпрос, който остава е откъде ще бъдат набавени нужните средства.

На много места в страната блокадите продължават, а „жълтите жилетки” поискаха да бъдат по-близо до властта и заговориха дори за създаване на собствена партия, която да бъде представена в парламента.

Кореспондент: Петя Желева

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.