С машина ще може да се гласува в минимум 1000 секции, но с над 300 избиратели във всяка

Без номера в бюлетините и ограничено машинно гласуване. Това предвиждат приетите на първо четене промени в Изборния кодекс. С машина ще може да се гласува в минимум 1000 секции, но с над 300 избиратели във всяка. В секциите в чужбина, обаче машините за вота отпадат изцяло. В същото време електронното гласуване се отлага, заради съмнения в сигурността на изборния процес. Ще има видео - наблюдение във всяка секция. Промените доведоха до нова порция скандали.

„Има множество доказателства от експериментите, които установяват недостатъци. Говорим за човешкия фактор. Членът на секционната избирателна комисия или губи паметта, или скрива разписките на машината. Какъв е специфичният гъдел, който изпитва избирателя, когато наляга машината”, попита депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов.

„Специфичният гъдел е, че гласът му ще бъде правилно отчетен и няма да бъде затрупан от измамни гласове”, отговори Крум Зарков от БСП.

„Целта на сега управляващите е да продължат една изключитело добре изработена практика. За манипулация”, заяви и Иван Иванов от левицата.

„По тази логика  на президентските избори нямаше толкова много машинно гласуване или пък електронно гласуване, а спечели вашият кандидат. Тоест вие сте фалшифицирали изборите ли тогава”, пита депутатът от групата на „Обединените патриоти” Юлиан Ангелов.  „Премахването на номерата от интегралната бюлетина на партиите не е удачен вариант и създава съмнение за въвеждане на образователен ценз”, смята Хамид Хамид от ДПС. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.