Младият митрополит Епифаний ще оглавява Киевската патриаршия

„Нека украинците се молят за мир за страната си и да се обединят в лоното на Православната църква на Украйна”. Това заяви в първата си литургия като глава на новооснованата духовна институция митрополит Епифаний.

Украйна избра глава на новата си независима църква

"Трябва да завършим обединението на украинската православна общност, да се молим за край на войната и за мир в Украйна", заяви Епифаний, цитиран от БТА.
Той каза, че Църквата няма да взема важни решения, включително за своята структура, докато не получи от вселенския патриарх официален томос - документ за даване на автокефален статут, предаде ТАСС.
Цариградският патриарх Вартолемей възнамерява да връчи на митрополит Епифаний томоса (указа) за автокефалия на 6 януари, както съобщи пресслужбата на Вселенската патриаршия. 
Украински епископи одобриха вчера устав на новата Църква и избраха нейния глава. Създаването на новата Църква е опит да бъдат обединени всички украински православни вярващи под един покрив. Остава обаче въпросът за бъдещето на Църквата, останала вярна на Московската патриаршия, отбелязва АП. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.