В Западна България в понеделник призори ще има по-добри условия за наблюдение на интересния феномен

Кървава Луна и пълно лунно затъмнение ще можем да наблюдаваме в понеделник сутринта. Природният феномен ще започне малко след 5:30, а Габровската астрономическа обсерватория ще приема любопитни посетители от ранни зори. Луната ще бъде доста близо до Земята и ще се вижда по-голяма от обикновено. Кулминацията на явлението ще настъпи около 07:00 часа сутринта, когато Луната ще стане кърваво червена.

Снимайте Кървавата Луна и я изпратете за рубриката ни "Моята новина" тук:  https://nova.bg/mynews/add

Преди това неделята ще е облачна и мрачна. Валежи от сняг се очакват в Северозападна България и високо в планините. В някои източни райони ще превали дъжд. Вятърът ще е слаб. Температурите навсякъде ще са положителни, а по на Изток - почти пролетни – между 3 и 8 градуса. В Предбалкана, около Черноморието и на юг стойностите ще надминат 10 градуса.

Времето над страната се определя от средиземноморски циклон, с който идват слабите валежи и югозападния вятър. Следва кратко затишие в понеделник с разкъсана облачност до слънчево време. От вторник нататък отново ще се заоблачи, а в средата на седмицата нов циклон ще докара още валежи. Дневните температури обаче остават положителни, времето се очертава меко почти през цялата следваща седмица.Слаб сняг ще вали по високите части на централна Стара планина, Рила и Пирин. Ще има и силен вятър със скорост до 40-50 километра в час.

Според Индекса за чистотата на атмосферата на Европейската комисия (Air Quality Index) превишения в концентрациите на фини прахови частици тази сутрин бяха регистрирани в 9 града на страната. Най-значителни стойности над среднодневните норми са отчели уредите в София, Благоевград и Смолян. В Благоевград замърсяването е 3 пъти над нормата, а в София и Смолян - 2 пъти.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.