След месец ще се проведе второ гласуване на приетите промени

Гръцкият парламент прие на първо четене част от конституционните промени на страната. Сред тях са гарантирането на религиозния неутралитет на държавата, ограничаването на парламентарния имунитет и ратифицирането на международните договори чрез референдум, предава БГНЕС.

 „Предложенията на парламентарната група на СИРИЗА бяха напълно приети с абсолютно мнозинство от депутатите и дори с увеличено мнозинство от над 180 гласа“, каза гръцкият премиер Алексис Ципрас.

Бяха гласувани и предложенията на СИРИЗА за гарантиране на забраната за полова дискриминация на основата на пол и сексуална ориентация, смяната на премиера по здравословни причини и удължаването на гаранцията за независимост на военните съдии.

Държавният вестник в Гърция публикува Преспанския договор

Сред разпоредбите, които не получиха „зелена светлина”  и няма да бъдат поставяни на второ гласуване, е предложението за повторен избор на президент на държавата след разпускането на Парламента, в случай че той не може да бъде избран от депутатите.

На първото гласуване мина и изменението на член 3 от гръцката Конституция за гарантиране на религиозния неутралитет на държавата.

Процесът на преразглеждане на Конституцията ще продължи след месец.  Тогава ще се проведе второто гласуване на приетите разпоредби от първото гласуване.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.