Дебатът в Националната асамблея вече предизвика бурни реакции

Франция е напът да премахне понятията “майка “ и “баща” от училищните формуляри. Предложената поправка в закона вече е одобрена на първо четене и предвижда тяхната замяна с “родител 1” и “родител 2”. Дебатът във френската национална асамблея вече предизвика бурни реакции.

“Никой не трябва да се чувства изключен от обществото заради нечие старомодно мислене. Всеки месец септември се изправяме пред една и съща ситуация. С екипа ми разработихме проект, с който да заменим “майка” и “баща” с “родител 1” и “родител 2”, каза Дженифър Де Темерман, депутат от “Републиката напред”.

Започна дело срещу лидер на „жълтите жилетки” в Париж

Тези думи запалиха искрата на недоволството в Националната асамблея и предизвикаха сериозен дебат сред хората.

Гергана Спасова живее и работи във Франция вече 20 години. И не е склонна да бъде родител под номер 1 или 2 в официалните училищни документи.

"Нека все пак не забравяме, че мнозинството от децата живеят в семейства с майка и баща...Лично мое мнение е, че изключението не бива да става правило", заяви Гергана.

Разследват пратеника на папата във Франция за сексуално насилие

Маркетинговият директор Франсоа Кола говори открито за сексуалната си ориентация. От 4 години е женен за Патрис, с когото са заедно вече 26 години. 

“Имам брак с мъж. Нямаме деца, но съм абсолютно “за” приемането на тази промяна в закона. Мисля, че мярката би допринесла за повече равенство между хомосексуалните и хетеросексуалните двойки. Представям си момента, в който имаме наследници. Как ще попълня всички формуляри? Какво ще напиша в графата “майка”?", казва Кола.

Франция с призив към Великобритания за решението за Brexit

За да стане офицално факт, предложението има да извърви дълъг път. Дори да бъде одобрено на следващо четене в Националната асамблея, поправката може да бъде отхвърлена от Сената.

През 2013 г. Франция става 14-тата страна в света, която легализира еднополовите бракове. Година по-късно в страната се наблюдава бум на съюзите между партньори от един и същи пол – от 240 000 сключени брака близо 11 000 са еднополови. Узаконяването на хомосексуалните бракове дава и легално право на партньорите от един и същи пол да осиновяват деца.

Кореспондент: Петя Желева

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.