Недоволните смятат, че няма яснота по въвеждането на промените

Седем месеца отсрочка за въвеждането на касовите апарати за част от бизнеса. Това стана ясно, след среща на предприемачи с премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов. 

Фирмите, които използват софтуер за управление на продажби, ще трябва да го подменят до 30 септември. А за тези, които ще закупят само нов касов апарат, сроковете остават непроменени -   31 март  за регистрираните по ДДС търговци и 30 юни за нерегистрираните. Целта е приходите на фирмите да стигат веднага пред данъчните, а не както досега - веднъж месечно.

Държавата и бизнеса си стиснаха ръцете засега. След среща при премиера, финансовият министър Владислав Горанов увери, че ще се търсят решения на проблемите с наредбата за касовите апарати. „Не бива обаче тези 7 месеца да бъдат пропилени, в очакване,че ще има нови 7 месеца, има някои теми ,които трябва да бъдат изменени, така че наредбата да стане по-работеща”, заяви Владислав Горанов.

Бизнесът се съгласи. „Безкрайност в тази наредба не може да има”, каза Радосвет Радев от БСК.

Според Ричърд Алибегов, собственик на верига заведения в София, те искали отлагане не само заради краткото време за въвеждане на сложния софтуер , а за преработка и на други спорни текстове в наредбата. „Софтуерът съдържа абсолютно всичко нужно за управление на нашия бизнес – маркетингови стратегии, меню, всичките ни рецепти, общо казано целия ни ноухау”, казва Алибегов.

За премиера шумът и напрежението по наредбата за касовите апарати бил, защото софтуерът се манипулира, а оттам се краде и ДДС. „Искаме да има такъв сървър, че не да ходи сървърът в Макао, а той да работи в Слънчев бряг, примерно. Или да си купува от регистрирани навън фирми за всеки един ресторант лиценза и, в края на краищата, всички пари да излизат от България”, заяви Бойко Борисов.

Междувременно търговци в Казанлък излязоха на протест и смятат, че няма яснота по въвеждането на промените.

До момента регистрираните касови апарати по новите изисквания са около 50 000 от общо 185 000. „Сивият сектор пречи на лоялната конкуренция”, казва още Алибегов.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.