Това заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова

Предстои съвсем скоро внасяне на обвинителен акт и завеждане на дело срещу бившия заместник-кмет на Столичната община Евгени Крусев. Това съобщи в ефира на "Здравей, България" говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Повдигнаха обвинение на бившия зам.-кмет на София Евгени Крусев

"В момента, в който сме събрали данни за извършено престъпление с висок обществен интерес, с висока степен на обществена опасност, ние предприемаме действия. По този случай колегите от Специализираната прокуратура са на финала. Предстои съвсем скоро внасяне на обвинителен акт и завеждане на дело. Все още не е приключило разследването на Окръжна прокуратура – Пловдив във връзка със сигналите за непрозрачно и незаконосъобразно разходване на средства от Община Пловдив", обясни още Арнаудова. 

Тя коментира и скандалния запис от ловешко училище, на който се вижда как възпитател бие ученици в опит да ги разтърве.

"Запознахме се с видеото, което беше разпространено през вчерашния ден. То е изпратено в МВР – Ловеч. Районната прокуратура е уведомена. Заместник-районният прокурор е поел ръководството на проверката. Снети са обяснения от участниците в инцидента. Установява се има ли телесни наранявания и престъпления от общ характер, какви са нараняванията на децата и какви мерки ще се предприемат", каз говорителят на обвинител номер 1.

ЖЕСТОКОСТ В ЧАС: Пребиха ученици в класна стая

Арнаудова говори и по друга актуална в последните ди тема - ареста на семейство Арабаджиеви. По думите й е започнала проверка за лично укривателство - за това, че Георги Семерджиев, в чиято къща бяха открити арестуваните, е предоставил жилището си като място за укриване. Той е спомогнал Арабаджиеви да избегнат или да осуетят наказателно преследване. "Към този момент не ми е известно прокуратурата да е била сезирана с данни за пране на пари или други престъпления, извършени от Семерджиев", каза още Арнаудова.

"Относно случая в Стрелча Районната прокуратура разследва принуда, престъпление против личността. Кметът е злоупотребило със служебното си положение. В нито едно от разследванията прокуратурата не работи предизборно. И в случая с кмета на Созопол, и в този с кметицата на Златица Софийската градска прокуратура работи от около година", категорична бе Арнаудова.

САМО ПО NOVA: Разкрития за схемата, по която беше обвинен кметът на Созопол

Тя добави, че четиримата задържани за рекет над ученици в Плевен, ги грози до 10 години лишаване от свобода. Двама от тях са осъждани, а другите двама са с криминални регистрации. Повече от година те са упражнявали системен психологически тормоз над жертвите си.

Пълния коментар на говорителя на главния прокурор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.