Фейгин зае 20-о място в кратката програма при дебюта си на световен шампионат

Шампионката на България Александра Фейгин продължава впечатляващото си представяне през сезона, като се класира за волната програма на Световното първенство по фигурно пързаляне в японския град Сайтама, предаде БТА. 16-годишната фигуристка зае 20-ото място в кратката програма при дебюта си на световен шампионат при жените. Тя изигра страхотно композицията си на фона на музика от "Списъка на Шиндлер" и получи оценка от 56.69 точки (33.01 точки за технически елементи и 23.68 точки за компоненти на програмата). Фейгин направи комбинация троен-троен тулуп, троен флип и двоен аксел.

С това свое постижение тя записва едно от най-добрите класирания на българска фигуристка на Световно първенство за последните 25 години. До момента най-призовото място на наша сънародничка е през 1993 г., когато Виктория Димитрова завършва 17-а.

Александра Фейгин - новата изгряващата звезда на леда

През януари Фейгин зае историческото 11-о място на Европейското първенство в Минск (Беларус).

На състезанието в Сайтама в сряда олимпийската шампионка от Пьонгчанг 2018 Алина Загитова (Русия) поведе убедително след кратката програма. Тя представи страхотно съчетание и получи оценка от 82.08 точки. Загитова, която миналата година на шампионата на планетата остана едва пета, има аванс от повече от 5 точки пред втората Каори Сакамото (Япония).

Трета е Елизабет Турсинбаева от Казахстан със 75.96 точки, следвана от двукратната световна и двукратна европейска шампионка Евгения Медведева от Русия със 74.23 точки. 

Японката Рика Кихира се провали при изпълнението си на троен аксел и остана седма със 70.90 точки.

Общо 40 фигуристки участваха в кратката програма, а първите 24 от тях продължават във волната на 22 март.

Фигуристката ни Александра Фейгин с историческо класиране в Европа

Световните вицешампиони Евгения Тарасова и Владимир Морозов от Русия спечелиха кратката програма при спортните двойки с нов световен рекорд. Двамата получиха за изпълнението си оценка от 81.21 точки.

Второ и трето място заемат двойки от Китай. Олимпийските вицешампиони от Пьончан 2018 Вънцзин Суй и Цун Хан (Китай) са втори със 79.24 точки, следвани от Чън Пън и Ян Цзин със 75.51 точки.

На четвърто място са Наталия Забияко и Александър Енберт (Русия) със 73.96 точки.

Шампионката на България по фигурно пързаляне със страхотен дебют на Eвропейското (СНИМКИ)

Предишното върхово постижение беше поставено от Вънцзин Суй и Цун Хан отново в кратката програма при спортните дуети в Сайтама - 79.24.

Световното първенство продължава утре с волната програма при спортните двойки и с кратката програма при мъжете.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.