Причините за пожара остават неизвестни, но може да е свързан с ремонтните дейности

Заместник-кметът на Париж Еманюел Грегоар каза, че катедралата "Нотр Дам" в Париж е понесла колосални щети от пожара, който е започнал в островърхата й кула, която рухна под напора на пламъците, предаде БТА. Според него пожарникарите сега се опитват да съхранят произведенията на изкуството и други безценни предмети, съхранявани в храма. Говорител на катедралата каза, че целият й дървен интериор гори и вероятно ще се разруши.

Вижте момента, в който кулата-стрела на катедралата "Нотр Дам" се срутва (ВИДЕО+СНИМКИ)

От гъстия дим и от огъня, обгърнали катедралата, не може да се види ясно състоянието на покрива, опасан отчасти от скеле, издигнато заради дейностите по обновлението на катедралата. Ремонтът струва 6 милиона евро. Стотици хора са се струпали по мостовете над река Сена в района на катедралата и гледат потресени пожара, който поглъща един от символите на френската столица. Лидерите на ЕС, на САЩ, на Германия вече изразиха ужаса и тъгата си от случващото се. Президентът на Франция Еманюел Макрон пътува към мястото на пожара.

Борисов за пожара в "Нотр Дам": 8 века история изчезват пред очите ни

Официално причините остават неизвестни, но пожарът може да е свързан с ремонтните дейности. Генералната директорка на ЮНЕСКО Одре Азуле каза, че нейната организация ще бъде до Франция с оглед възстановяването и съхранението на това безценно наследство. "Нотр Дам" е част от списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Тя беше вписана в него през 1991 г. Катедралата, която е в готически стил, се издига на остров Сите в центъра на Париж.

ВСИЧКО ЗА ПОЖАРА В „НОТР ДАМ“ В ПАРИЖ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.