Това се случва, след като части от фасада паднаха на тротоар

Общината в София започва проверка за опасни сгради в центъра на града. Това се случва, след като вчера части от фасадата на кооперация паднаха на тротоар. За щастие няма пострадали.

Мазилката се отчупила от балкон на кооперация. Едва не убила охранител и фармацевт, разказват очевидци.

 „Отидоха да отворят аптеката отстрани, тъй като тя се отваря отстрани на улица "6-ти септември", и изведнъж се чу страшен пукот. В момента, в който ставаме да видим какво става, самата част от терасата се беше срутила. Буквално пред тях. Ако беше направил още една крачка напред, щеше да се стигне до фатален инцидент”, разказа служител в близката аптека.

Фасада на сграда се срути в центъра на София (СНИМКИ+ВИДЕО)

Бетонът се напукал след силните дъждове, предполагат от аварийните екипи на Общината. „Имаше едно отводняване, което беше напукало част от козирката на терасата, и според мен това е причината. Парчета около 50 см. Това, което установих, е, че на втория етаж терасата беше силно напукана. Така че с подемното устройство се качихме и го премахнахме”, съобщи Красимир Димитров от Столичната община.

Кооперацията е построена през 1955-та година. Живеещите наоколо подозират, че ремонтът на „Граф Игнатиев” също е допринесъл за рушенето на сградата. „Тук един огромен багер копаеше и кооперацията се люлееше. Тенджерите ми от котлона паднаха”, сподели един от тях. „В моя дом има напукване в банята на мазилката на доста места”, сподели домоуправителят Кирил Кирилов.

Фасада на сграда се срути в центъра на София (СНИМКИ+ВИДЕО)

Екипите на Общината ще огледат сградата и за други пукнатини. По закон обаче етажната собственост трябва да поддържа сградата. „Молим да ни помогнат, поне да ни покажат фирма, която да дойде и да отстрани всичките тези проблеми”, добави Кирилов.

Това не е единствената рушаща се сграда в района. Точно на отсрещния тротоар има друга такава. Там мазилката на балконите се е напукала и е започнала да се руши. Всеки ден под тях минават стотици хора.

„Ще пратим екип да махне част от опасните парчета и ще предприемем същата процедура, като за тази сграда”, заяви Димитров. За да се направи оглед на  всички стари сгради в центъра на София, районната администрация трябва  да свика комисия.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.