Две от най-успешните ни бадминтонистки няма да се състезават за България

Една от най-успешните двойки в световния бадминтон и шампионки от Европейските игри в Баку Габриела и Стефани Стоеви вече няма да е състезават за България. Двете сестри обявиха тежкото си решение във Facebook. Причината се крие в отношението към тях на Българската федерация по бадминтон и в частност нейният президент Володя Златев, твърдят сестрите. Според тях Златев и ръководството на Федерацията нарочно не им дават суми за подготовка, предвидени именно за двете ни шампионки.

„Ние сме от дълги години разочаровани от Българска федерация по бадминтон. Отказваме се от Европейските игри, Олимпиадата и световни първенства. Не сме казали, че ще играем за друга държава. Това са думи на г-н Володя Златев. Най-различни лъжи се изсипаха по наш адрес преди да се приберем в България”, коментира в студиото на „Здравей, България” Стефани Стоева.

Сестри Стоеви: Вече няма да се състезаваме за България

По думите й когато те печелят, техният труд се омаловажава. „Тази година ние сме с европейска титла – първата и единствена за българския бадминтон. На нас ни се каза, че за тази година ще получим само 10 000 лв. за цялата година, а ние имаме турнири в Азия, които ни струват много повече. От началото на годината ние сами си ги плащаме”, посочи още Стефани.

Според сестрите е имало пари, които са били отпуснати за тях, но те не са стигнали до Стоеви.

„За миналата година са получили над 100 000 лв. финансиране. Адмирирам проверката на министерството. Отворени сме за експертизи и инспекторати, за да видите какви са нещата. Миналата година има предвидени за тях 39 000 лв., ние тази сума сме я утроили. Тази година има предвидени 60 000 лв. Към момента са преведи 42 989 лв. Аз лоша дума за Стефани и Габриела няма да кажа, аз ги уважавам дълбоко”, коментира Володя Златев.

Кралев назначи цялостна проверка на Българската федерация по бадминтон

„Проблемът не е от сега. Проблемите не са спирали. Никога не сме ги казвали открито, винаги сме гледали тези неща да не се казват, за да се намери начин да се развият нещата”, посочи треньорът на сестри Стоеви Михаил Попов.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.