Темага коментират професорът по политически науки Анна Кръстева и Даниел Стефанов от Европейския съвет за външна политика

Лидерски вакуум. Възход на популизма. Тероризъм. Европа на различни скорости. Brexit, който дебне зад ъгъла. Европа е на кръстопът. Накъде ще поеме след изборите?

Тероризъм. Мигрантска криза. Дългова криза. Дигитална криза. Драматични отношения с Русия. Търговска война с Амерка. Пет години по-късно жителите на Стария континент се събудиха в абсолютно различна реалност.

„След изборите ще има доста партии, които са евроскептични. Някаква част може би антиевропейски. Мнозинствата в Европейския парламент ще бъдат доста плаващи. Няма да бъде никак лесно на българските евродепутати”, коментира от Даниел Стефанов от Европейския съвет за външна политика.

„Много е лесно да се критикува Европа, много е лесно да се спечелят избиратели с евроскептичен вот. Една торба лъжи, една торба обещания, колко ще бъде светло и това светло бъдеще, което не успява по никакъв начин да започне, защото не могат да намерят работещи политики”, посочи професорът по политически науки Анна Кръстева.

Емоционална карта показва все по-малко доверие към Европейския съюз и все по-голямо надмощие на национализма и евроскептицизма.

БЪЛГАРИЯ ГЛАСУВА: Избираме новите евродепутати

На въпрос дали Виктор Орбан е такъв лидер, Къстева отговаря: „Не става въпрос само да се заиграваш със страховете на хората и да ги превръщаш в изборна подкрепа. Става въпрос, като си я получил тази изборна подкрепа, какво правиш с това лидерство. Това, което прави е да маргинализира, да отслабва всички механизми на една здрава демокрация - медиите, университетите… ти запушваш тези бели дробове, чрез които диша една демокрация”.

„Това са първите избори, в които Меркел вече я няма на афишите. Тя въобще не участва в кампанията. Но чудесно е, че има дилемата Орбан или Макрон. Чудесно в два смисъла. Европа имаше нужда от дебат. Имаше дефицит на дебат. Хората казваха – много бюрократичен е този ЕС. Сега имаме сблъсък, нажежен до червено”, посочва още Кръстева.

„По-младите по-малко вярват на институциите, по-малко вярват на парламентарната демокрация, по-малко вярват на партиите и повече се ангажират или с протестни действия, или с различни граждански активности”, каза още тя.

„Европа не е Съветския съюз. Трябва да сме абсолютно наясно. И всяка държава трябва да може да намери място в този съюз”, коментира Даниел Стефанов.

По думите му досега сме имали проблеми с държави, които искат да влизат и процеса е труден, бавен „Хората искат, институциите не могат. Това беше първия случай, в който се оказа, че едно общество, заедно с политиците му, голяма част от тях искат да напуснат Европейския съюз”, посочи Стефанов.

„Много екзити се спрягаха във вълната след референдума и сега това не е на дневен ред, защото отново ярко, ама по такъв категоричен начин показа, че между кампаниите и превеждането им в политики, има огромна пропаст  и че тази пропаст може да се преодолее, да се запълни, от ярък и отговорен лидер”, посочи Кръстева.

„Ако някой иска да сведе Европа до един общ пазар, Brexit показа, че това не е съвсем възможно. Защото ако нямаш общи стандарти, ако нямаш общи политики, дори ако искате за безопасност на храните, тогава се оказва, че общия пазар е много трудно постижим. Сега идва момента, в който Европа трябва да се промени по такъв начин, че хората отново да почнат да виждат смисъл да вярват в нея, да работят за нейния просперитет”, посочи Даниел Стефанов.

В каквито и грехове да обвиняваме Европейския съюз, не бива да забравяме, че той се опитва да гарантира свободата ни в един свят, който се променя с шеметна скорост.

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК

В деня на вота бъдете с нас. Харесайте Facebook страницата на Новините на NOVA и следете развитието на изборния ден и получавайте ексклузивна информация за хода на вота. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.