„Румен Иванов беше изключителен пилот", казва Петьо Кюркчийски, който е познавал загиналия пилот

Пореден инцидент в небето, отново с жертва. Мотоделтапланер се разби в Старозагорско. Машината падна край село Юлиево след удар в дърво. Пилотът, който е един от най-опитните делтапланеристи у нас, загина.

„Румен Иванов беше изключителен пилот, един от най-ерудираните и опитни пилоти на моторни делтапланери в България. Освен пилот и конструктор, той беше и производител на международно признати летателни апарати”, казва Петьо Кюркчийски, който е познавал загиналия пилот.

„Винаги ни е учил да летим безопасно. Направо е невероятно, че вече го няма сред нас. Той е сред най-големите радетели на безопасното летене”, посочва още Кюркчийски.

Делтапланерист загина при инцидент край Мъглиж (ВИДЕО+СНИМКИ)

По наличната информация досега, Иванов е извършвал специфична обработка на посиви. „Само по себе си това представлява професионален риск, защото този тип агро дейности изисква ниско летене, за да има ефект от дейността. В летенето има една проста формула „височина + скорост = живот”. В този случай няма как да бъде спазено това правило. Той поема осъзнат професионален риск”, каза още Кюркчийски.

Според Кюркчийски, Румен Иванов не е имал други опции за реакция. "При отказ на двигателя при такава малка височина, процедурата изисква насочване към най-безопасното място и преминаване в конфигурация за безопасно приземяване", каза той.

„30 см не са му стигнали, за да преоодолее въпросното дърво, в което се е блъснал. Имал е мал шанс”, посочи още Кюркчийски.

„Поради високия професионален риск в тази дейност, хората, които се занимават с това се броят на пръсти”, каза още той.

Репортер: Антон Чавдаров

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.