Коментират депутатите Десислава Атанасова и Явор Божанков

"Да се обвини ГЕРБ в популизъм заради партийните субсидии е абсолютно несериозно". Това каза депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова в ефира на „Здравей, България”.

„Колегите от БСП наричат предложението на Министерския съвет, внесено в Народното събрание, "кризисен пиар". ГЕРБ няма нужда от подобно нещо. ГЕРБ е първа политическа сила. На проведените преди седмица избори показахме добри резултати. Освен това, ГЕРБ е и последователна. /…/ Още през 2016 г. аз и колеги от ГЕРБ сме внесли проект за решение, след проведения референдум за намаляването на партийните субсидии. Да се обвини ГЕРБ в популизъм в този момент е абсолютно несериозно”, заяви тя.

Бюджетната комисия одобри намаляването на партийните субсидии на 1 лев на глас (ВИДЕО)

„Чух, че това се използва и за да не се говори за доклада на Европейската комисия. Това също е несериозно, защото в този доклад има само четири препоръки”, добави Атанасова.

Борисов: Вкарваме закон за 1 лев субсидия на глас

Депутатът от БСП Явор Божанков заяви, че резултатът от изборите е, че гражданите нямат доверие в политическата система, а дебатът за партийните субсидии определи като "тема за отклоняване на вниманието". „В момента трябва да потърсим дълбоката причина за това и да дадем отговор. Вместо това, ние говорим за партийната субсидия. В момента за мен големите теми са увеличаването на цената на тока, падането на цената на петрола, но цената на горивата не помръдва, а цената на самолетите се увеличи с 1 млрд. В крайна сметка Европа ни каза: „Няма да ви приемем в Шенген”. Всичко това е класически пример за отклоняване на общественото внимание, защото 1 лев субсидия няма да реши нито един от тези въпроси. От БСП сме съгласни, че субсидията трябва да бъде намалена и не може да остава като печалба”, посочи той.

Божанков заяви, че не изключва вариант ГЕРБ да прави услуга на нов играч в политиката, а именно Слави Трифонов, който, според него, може да се яви на местните избори. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.