Въпросът е на дневен ред в парламента в петък

Депутатите обсъждат кога партиите да върнат надвзетите 6,5 млн. лв. от субсидиите. Това е водещата тема в парламента в петък. Проокуратурата също извърши проверка и обяви, че въпросните средства са неправоверно взети.

Все още на дневен ред стои и въпросът за размера на партийната субсидия. Преди дни на първо четене беше прието тя да се намали от 11 на 1 лв. От БСП възразиха и обявиха, че са "за" намаляване на партийната субсидия, но все още не са предложили своя размер и позиция, тъй като този 1 лв. щял да попречи на правилното функциониране на партиите. Социалистите изразиха готовност за диалог и политически консултации между първо и второ четене на промените.

ПАРТИЙНИ СУБСИДИИ ОТ 1 ЛЕВ: Колко трябва да е издръжката на партиите?

Другото контрапредложение, което направи впечатление, беше това на ДПС - субсидията да стане 0 лв. От движението предлагат у нас да бъде наложен американският модел и да се позволи външното финансиране на партиите от физически и юридически лица.

Приетият на първо четене размер на финансовата помощ е само за 2019 г., тъй като той се гласува всяка година в Закона за държавния бюджет. 

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си