"Пиратството нарушава много сериозно имиджа на страната в световен мащаб и води до сериозни щети на бюджета", коментира вътрешният министър

"За съжаление има опити за настройване на обществеността срещу действията на полицията и прокуратурата по време на акцията срещу кабелните оператори. Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов пред журналисти във Варна по повод съвместната акция на българските служби и Европол.

Той отрече информацията, че интернетът в някои части на страната е спиран заради операцията.

ГДБОП: Никъде не е спиран интернетът при акцията срещу кабелните пирати

"Нашите действия са насочени само към апаратурата и техниката, която позволява излъчване на телевизионни програми, без да има необходимия лиценз. По отношение на доставката на интернет това си и решение на самите оператори и гражданите трябва да потърсят тях. Ние, българите, не сме свикнали да ценим авторските права, но това е бъдещето и мисля, че гражданите, когато купуват дадена услуга, трябва да мислят и за това дали тя е законно предоставена. Защото много малко се замисляме за това нещо", коментира министърът на вътрешните работи.

ЕВРОПОЛ СРЕЩУ ПИРАТСТВОТО: Претърсват офиси на кабелни оператори у нас (ВИДЕО+СНИМКИ)

Той добави, че целта на акцията не е била да изненада фирмите, а превенция по отношение на всички тези, които не се насочват към спазване на закона и затова тя ще продължи. Според Младен Маринов пиратството нарушава много сериозно имиджа на страната в световен мащаб и води до сериозни щети на бюджета. "Заради операторите, които не плащат данъци и лицензии, няма постъпления в бюджета, а услугата гражданите си я плащат", уточни той.

„Интернет има в градовете Петрич, Сандански, Бургас и Кърджали. В Гоце Делчев, Дупница и Кюстендил се твърди, че разпространената интернет услуга е била спряна. Не са изземани устройства, които имат отношение към осигуряване на свързаност на потребителите. И в момента в голямата част от проверяваните дружества има доставка на интернет. Не е прекратявана, не е спирана. Нямам представа каква е причината в градовете Гоце Делчев, Дупница и Кюстендил да няма свързаност с интернет”. Това заяви по-рано през деня Явор Колев, началник отдел „Киберпрестъпност”, на брифинг на ГДБОП за акцията срещу кабелното пиратство.

Според властите, ако интернетът е бил спиран, то може да става въпрос за умишлена провокация на местните оператори, за да се повиши градусът на недоволство. 

700 000 българи получават телевизия от "кабелни пирати"

Очаква се управителите на кабелните оператори, разпространявали незаконно телевизионни програми, да се превърнат в клиенти на прокуратурата, но когато станат ясни резултатите от всички назначени експертизи. Като най-вероятно нарушителите ще се сдобият с две обвинения - против интелектуалната собственост и за данъчни престъпления. Наказанието за тези престъпления е до 8 години затвор. 

Операцията започна преди два дни, когато спецполицаите влязоха в офисите на няколко кабелни оператора в страната. 60 са  програмите, които са били разпространявани, без да са уредени авторските им права. Щетите са за милиони, като само за два месеца загубата на двете водещи български телевизии - NOVA и bTV, както и на световната HBO, са за над 10,5 млн. лева.

Войната с кабелните пирати, категорични са българските власти, е важна - и заради икономиката. и за да не влезем отново в черния списък на САЩ по отношение на борбата с пиратството. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook