"Той се е борел за самостоятелна автономна Македония", каза още Стево Пендаровски

Важно признание от македонския президент. "Гоце Делчев се е определял като българин и това е безспорен исторически факт". Това казва Стево Пендаровски в интервю, което ще се излъчи довечера. 

Северна Македония търси приятелско решение по въпроса за честването на Гоце Делчев

Според държавния глава няма нито един исторически факт, че Гоце Делчев се е борел за Велика България или Санстефанска България. „Гоце Делчев се е борел за автономия на Македония, за независима държава", допълни Пендаровски. Кога да се чества паметта на Гоце Делчев се оказа препъникамък за работата на българо-македонската комисия, която решава спорните теми между двете страни.

Захариева: България не приема да чества Гоце Делчев на 7 октомври (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Безспорна историческа истина е, че той се е определял като българин. Безспорна историческа истина е фактът, че се е борел за македонска държава. Дайте да не създаваме проблеми там, където не трябва да има. Ние, като държава не може да преглътнем тезата, че през 1944 г. сме се събудили една сутрин като македонци. Дайте оттук нататък да разговаряме, защото този политически подход няма да ни доведе доникъде", каза президентът на Северна Македония Стево Пендаровски.

Репортер: Антоанета Николова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.