Според САЩ отговорност за нападенията пре май и юни носи Техеран

Като сериозна заплаха за сигурността определи Съветът за сигурност на ООН нападенията срещу танкери в Близкия изток и призова за диалог и намаляване на напрежението. Според Съединените щати отговорност за тези нападения през май и юни носи Техеран.

Тръмп затегна санкциите срещу Иран

Американският посланик в ООН заяви, че политиката на Вашингтон спрямо Иран има за цел да го върне на масата за преговори. А в отговор на най-новите наложени от Вашингтон санкции иранските власти са категорични, че докато те са в сила не може да има диалог.

Иран отговори на най-новите санкции, наложени от Вашингтон, като призова Съединените щати да спрат - цитирам - военния си авантюризъм, икономическата война и тероризма срещу иранския народ.

„Съединените щати оказват натиск върху Иран и днес видяхме, че добавиха нови санкции. Никой не може да приеме диалог с някой, който заплашва с още санкции. Докато има такава заплаха няма начин Иран и САЩ да започнат диалог”, коментира Маджид Тахт-Раванчи, посланик на Иран в ООН

Вашингтон обвинява Техеран за нападенията срещу шест танкера през май и юни. Конкретен повод за поредната порция санкции дойде, след като миналата седмица беше свален американски безпилотен дрон. Тогава Доналд Тръмп даде разрешение за военни удари срещу ирански цели, но в последния момент отмени атаката. Този път санкциите засягат иранския върховен водач аятолах Али Хаменей и осем ирански военни командващи.

„Санкциите, които се въвеждат, ще лишат върховния лидер, както и неговия апарат и тясно свързаните с него лица от достъпа до финансови ресурси и подкрепа. Активите на аятолах Али Хаменей и апарата му няма да бъдат пощадени от санкциите. Тези мерки представляват силен и пропорционален отговор на засилващите се провокативни действия на Иран. Не можем да ги оставим да се сдобият с ядрено оръжие”, пък заяви Доналд Тръмп.

Обект на санкции е също и външният министър Мохамад Джавад Зариф, смятан от Запада за умерен политик. Наблюдатели смятат обаче, че новите санкции ще имат по-скоро символично, въздействие и може допълнителни да нажежат напрежението.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.