Партията нарича неадекватна тази оценка на шефа на ПЕС

Ръководството на БСП се разграничи от думите на президента на ПЕС Сергей Станишев, че премиерът Бойко Борисов действа като държавник, а не политик.

Станишев: Този, който изкопава окопи между БСП и ПЕС, се прострелва в крака

"Смятаме, че такава оценка е крайно неадекватна. България е най-бедната и най-корумпирана страна в ЕС", се посочва в позиция на Изпълнителното бюро на партията. "Заради корупция не ни приемат в Шенген. Потъпкана е парламентарната република, разделението на властите и правовата държава. На дъното сме по свобода на словото. Заявяваме, че позицията на БСП относно политиката на Борисов и ръководеното от него правителство остава непроменена - те са вредни за България и промяната е необходима", се казва още в партийната позиция на столетницата.

По-късно в кулоарите на парламента депутатът Стоян Мирчев потвърди пред медиите, че мнението на БСП се различава от това на предишния й лидер, сега президент на европейските социалисти. Мирчев допълни, че партията му не може да се съгласи с мнението на Станишев, поради което е наложително да се разграничи. Според Мирчев няма нужда ръководството да разговаря с президента на ПЕС за разминаването. Членът на партийното ръководство изрази съжаление, че въпреки разминаването в публичното пространство Сергей Станишв се свързва с БСП.

„Не можем да се съгласим с думите на Станишев, че Борисов е държавник и е наложително да се разграничим от това негово мнение. Мнението на Станишев е лично за него. Той го е изразил като гражданин. Лошото е, че в това изразяване на мнението на Станишев, в общественото пространство се обвързва и с БСП. Левицата вече 3 години се опитва да покаже истинското лице на управлението на г-н Борисов, на управлението на ГЕРБ”, каза Мирчев.

В бурната реакция на БСП от ГЕРБ прозряха ефект от загубения евровот.

„Аз съм го побеждавал на избори, но сме запазили нормално европейско поведени. Когато беше предложено неговото име като българин, така и аз подкрепих Станишев”, каза премиерът Бойко Борисов.

„Това е силната следизборна абстиненция. В крайна сметка, кой е провален и кой е успешен политик го решават хората на избори, както показаха и на последните избори”, каза вицепремиерът Томислав Дончев.

 А преди следващите избори  БСП продължиха с вътрешните размествания. Антон Кутев беше махнат от поста заместник-председател на парламентарната група на левицата. Раздели се и с председателското място в комисията по жалби в Парламента

 Промяна и за Кристиян Вигенин, но в друг контекст. Той  вече няма да е секретар на групата. Но по информация на NOVA,  ще бъде предложен от лидера Корнелия Нинова за зам.-председател на Народното събрание.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.