Ще се мият ли улиците в София два пъти месечно заради фините прахови частици?

Опасен ли е въздухът, който дишаме и предприемат ли се мерки за контролиране на замърсяването? Съдът задължи общината да мие улиците два пъти месечно. Проверка на NOVA обаче показа, че на столичния бул. „Асен Йорданов” праховите частици са доста над нормата.

„Това е обособено трамвайно трасе, което предстои да бъде ремонтирано. Улиците в центъра се мият активно. Във вторник ще чистим карета в различни части на столицата. Поставили сме табели, помолили сме да бъдат преместени автомобилите. Започваме и монтаж на сензорни станции, които ще предоставят информация на гражданите в реално време. Поставихме 35 филтъра за улавяне на фини прахови частици в района на „Красна поляна”. Обновихме автопарка на градския транспорт”, заяви в ефира на „Здравей, България” директорът на дирекция "Климат, енергия и въздух”, Столична Община Теодора Полимерова.

Девет от всеки десет души на планетата дишат замърсен въздух

„Както институциите трябва да се грижат за чистотата на въздуха, така и гражданите трябва да го правят. Големият проблем е, че фините прахови частици са невидими. Без да бъдат направени измервания, няма как да се разбере, че въздухът е мръсен. Има два вида замърсяване – външно и вътрешно. Понякога въздухът в домовете ни е много по-опасен”, каза председателят на Сдружение "Въздух за здраве" Александър Симидчиев.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.