Заедно с него в НС да дойдат министрите Маринов и Горанов, настояват социалистите

БСП настоя премиерът Бойко Борисов, вътрешният министър Младен Маринов и финансовият Владислав Горанов да обяснят в пленарната зала до каква степен е увреден общественият интерес след кибератаката на системата на НАП, при която бяха източени хиляди данни на физически и юридически лица.Това обяви от парламентарната трибуна депутатът от левицата Иван Иванов. "Каква е опасността с днешна дата за държавата?", искат да узнаят социалистите.

Депутатът от вътрешната комисия припомни, че въпросната "най-мощна кибератака" идва след пробива на системата на Митниците и Търговския регистър, а на този фон имаме приети закони за киберсигурността и за борба с тероризма.

ЕКСКЛУЗИВНО: Говори авторът на хакерската атака срещу НАП

"Днес сме свидетели на най-мощната кибератака. Личните данни са източени, държавата гърми. Моля да поканите министър-председателя Бойко Борисов, персонално отговорен за националната сигурност", заяви Иванов. И добави, че вътрешният и финансовият министър също трябва да обяснят какво се случва и до каква степен е пробита системата на НАП, както и дали има опасност от изнасяне на данни и източване на сметки.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.